De Europese Centrale Bank (ECB) spreekt donderdag 7 september weer over het rentebeleid. De markt kijkt met spanning uit naar de persconferentie. Draghi zegt mogelijk iets over aanpassing van het opkoopprogramma of de sterke euro. Bij de bijeenkomst in Jackson Hole vermeed Draghi iedere toespeling op het beleid.
0% rente en obligaties opkopen
In de nasleep van de financiële crisis verlaagden centrale banken de beleidsrente naar 0%. De ECB ging in 2015 over tot het opkopen van obligaties om het financiële systeem verder te ondersteunen. Een lage rente maakt het interessanter om te investeren omdat je goedkoop kunt lenen en sparen niets oplevert. Daarnaast leidt een lage rente tot druk op de valuta. Door de lagere valutakoers wordt het voor Amerikanen en Aziaten interessanter Europese producten te importeren. De prijzen dalen immers door de lagere wisselkoers.
De Europese economie is uit de recessie gekomen en de meeste landen realiseren een gezonde economische groei. Daarnaast is het deflatiegevaar afgewend en kwam de inflatie begin 2017 zelfs even in de buurt van de 2%-doelstelling van de ECB. Dit was voor Duitsland en Nederland een extra reden om meer druk uit te oefenen op de ECB om het de monetaire steun te verminderen.
Keerzijde: daling inflatie
Eind juni zinspeelde Draghi in het Portugese Sintra voor het eerst op een geleidelijke afbouw van de steunmaatregelen. De woorden van Draghi misten hun uitwerking niet. De Nederlandse 10-jaars rente steeg van 0,45% vlak voor de speech naar bijna 0,8% enkele weken later. De euro steeg naar het hoogste niveau sinds 2015. De sterkere euro heeft echter ook een keerzijde. De verslechterde concurrentiepositie leidt tot lagere economische groei en een daling van de inflatie. Na een piek begin 2017 is de inflatie in de afgelopen maanden gedaald. De kerninflatie was in augustus 1,2%.
De verwachting is dat Mario Draghi geen definitieve aankondiging zal doen over een wijziging in het opkoopprogramma en de beleidsrente. Mogelijk spreekt hij zorgen uit over de stijging van de euro en de negatieve gevolgen voor de economische groei. Dit kan door markten worden opgevat als een indicatie dat afbouw van de steunmaatregelen wordt uitgesteld. Dat is naar verwachting positief voor aandelen- en obligatiekoersen.
Verder stijgen
De druk op Mario Draghi is opgevoerd om de steunmaatregelen af te bouwen. De laatste maanden zijn de economische cijfers echter wat teruggevallen als gevolg van de stijging van de euro. Tijdens de ECB bijeenkomst wordt waarschijnlijk aangegeven dat het huidige beleid wordt doorgezet. In dat geval kunnen aandelen en obligaties verder stijgen.
Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze.
Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.