Het verwachte rendement op aandelen uit opkomende landen is hoger dan op aandelen uit ontwikkelde landen. De afgelopen jaren bleven opkomende landen echter geregeld achter. Daarnaast sprak Donald Trump zich scherp uit tegen opkomende landen. Dat betekent echter niet dat beleggers zich niet zouden moeten verdiepen in opkomende landen.
Wat zijn opkomende markten?
Beleggers maken onderscheid tussen ontwikkelde en opkomende landen. Opkomende landen hebben vaak een lager inkomen per hoofd van de bevolking en het financiële systeem is minder goed ontwikkeld. Aan de andere kant is de economische groei in opkomende landen groter. De meeste opkomende landen bevinden zich in Azië, Zuid-Amerika en Oost-Europa.
Hoger verwachte rendement
Het extra rendement op aandelen uit opkomende landen is een vergoeding voor diverse risico's, zoals het politieke risico en het valutarisico. Een ander risico ontstaat doordat de financiële markten in opkomende landen minder ontwikkeld en minder toegankelijk zijn. Hierdoor kunnen grote koersschommelingen optreden, of kun je als belegger blijven zitten met een onverkoopbare positie.
Ter compensatie voor deze risico's, is het langetermijnrendement van aandelen uit opkomende landen 1% tot 2% hoger dan het rendement op aandelen uit ontwikkelde landen.
Opkomende markten bleven achter
Over de periode 2011-2015 bleven aandelen uit opkomende markten achter bij aandelen uit ontwikkelde markten. Aandelen uit opkomende markten hadden last van de lagere economische groeicijfers in China en de daling van de olieprijs. Aan het begin van 2016 presteerden opkomende markten beter dan ontwikkelde markten. Het herstel van de olieprijs, de lagere waardering en de minder snelle daling van de Chinese economische groei hielpen opkomende markten vooruit.
Na de verkiezing van Trump draaide het sentiment kortstondig. Trump sprak zich scherp uit tegen lagelonenlanden en beloofde verregaande maatregelen. Sinds de start van 2017 is het rendement van opkomende landen juist weer beter.
Lage waardering
De waardering van opkomende landen is aanzienlijk lager dan die van ontwikkelde landen. De prijs-boekwaardeverhouding van opkomende landen is 1,5 tegenover 2,3 voor ontwikkelde landen. Ook de koers-winstverhouding is aanzienlijk lager: 13,5 tegenover 20.
De waardering van opkomende landen is niet alleen veel lager dan die van ontwikkelde landen; de waardering is ook laag ten opzichte van historische data. De prijs-boekwaarde staat maar iets hoger dan in 2001 (1,24) en in 2008-2009 (1,32). Aandelen uit opkomende landen zijn dus aantrekkelijk geprijsd.
Stijgende winsten
De vooruitzichten voor opkomende markten zijn goed. De Chinese economische groei is weliswaar iets gedaald, maar is nog veel hoger dan voor mogelijk werd gehouden. Even positief is het hoge economische groeitempo in India. India bleef jarenlang achter, maar groeit inmiddels harder dan China. Door de enorme bevolking zijn beide landen zeer bepalend en nemen ze andere opkomende landen mee in hun expansie. Door het stimuleringsbeleid van centrale banken is er voldoende geld beschikbaar om de groei te financieren. Analisten verwachten dat de winsten van bedrijven uit opkomende landen in 2017 met 14% stijgen.
Aandelen uit opkomende landen zijn momenteel goedkoop. De goede economische omstandigheden en vooruitzichten zijn nog niet in de koersen verwerkt. Beleggers die bereid zijn om het extra risico te nemen, kunnen hiervan profiteren door een deel van hun vermogen in opkomende landen te beleggen.
Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze.
Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.