Het cijferseizoen kwam vorige week weer op gang. Zo publiceerden onder andere Bank of America, JP Morgen Chase en Well Fargo de cijfers over het vierde kwartaal. Deze week volgen veel andere bedrijven met cijfers, waaronder op woensdag 18 januari Neerlands trots ASML, dat als eerste Nederlandse bedrijf de cijfers presenteert.
Voor aandelenbeleggers is de winstontwikkeling van bedrijven van groot belang. In deze column leg ik het belang van de winstontwikkeling uit en ga ik in op het verband tussen de verwachtingen en de resultaten en de potentiële impact op de aandelenmarkt.
Winst en waardering
Voor een bedrijf is het belangrijk om een positief resultaat te behalen. Een positieve winst geeft allereerst bestaansrecht, maar ook ruimte voor investeringen in nieuwe ontwikkelingen. In de economische theorie is de waarde van een bedrijf gelijk aan de som van toekomstige winsten.
Voor het bepalen van de toekomstige winsten is, naast de huidige winst, ook de winstontwikkeling van belang. Als de winst de laatste kwartalen is gestegen, verwacht men dat de winst in de toekomst verder toeneemt. Dit leidt tot een hogere waardering van het bedrijf en stijgende koersen.
Verwachtingen
Voor Amerikaanse bedrijven is er interessante informatie publiek beschikbaar. De website Marketgrader houdt van Amerikaanse bedrijven de verwachtingen bij en vergelijkt de prestaties vervolgens met deze verwachtingen. Voor het vierde kwartaal is de verwachting dat de S&P 500-bedrijven 30,39 dollar winst maken. Over heel 2016 bedraagt de verwachting 102,22 dollar. Ten opzichte van 2015 is dit een winstgroei van ruim 23%. De groei van de winst is gedurende het jaar verder versneld.
De economische theorie veronderstelt ook dat alle informatie in de koers is verwerkt, dus ook de verwachtingen. Vooral als de resultaten afwijken van de verwachtingen leidt dit tot flinke koersuitslagen. In het vorige kwartaal presteerde ongeveer tweederde van de S&P 500-bedrijven beter dan verwacht. Hoewel dit weinig zegt voor het aankomende kwartaal, is het de moeite waard om periodiek te checken hoe de resultaten zich verhouden tot de verwachtingen.
Overdreven marktverwachtingen
De waardering van een bedrijf meten we in koers/winstverhouding of in koers/boekwaardeverhouding. Op basis van bovenstaande theorie wordt bij bedrijven met een lage waardering een lagere winstgroei verwacht. Vanwege de magere verwachtingen is er juist wel veel ruimte om beter te presteren. Zeker omdat we uit wetenschappelijk onderzoek hebben geleerd dat de markt overdrijft in haar verwachtingen en in dit geval dus te pessimistisch is.
Amerikaanse aandelen zijn tegenover andere regio’s relatief hoog gewaardeerd. Amerikaanse aandelen hebben de afgelopen jaren uitstekend gepresteerd. De economie groeit prima en het Amerikaanse bedrijfsleven wordt ondersteund door het optreden van Donald Trump.
Daarnaast hebben grote Amerikaanse technologiebedrijven (Apple, Google, Facebook, Amazon, et cetera) de afgelopen jaren een enorme expansie doorgemaakt. Deze bedrijven hebben het de laatste tijd moeilijker omdat Trump zich heeft uitgesproken tegen het goedkoop produceren in opkomende landen en het ontwijken van belasting door boekhoudkundige trucs. Als de winstverwachtingen uitkomen, ziet de nabije toekomst er zonnig uit voor Amerikaanse aandelen.
Smallcap-aandelen en value
We kunnen de wereld ook classificeren naar factoren als smallcap, value, minimum volatility en quality. De eerste twee zijn in de regel risicovoller en hebben een hoger verwacht rendement, terwijl de laatste juist defensiever van aard zijn.
Zoals de naam aangeeft zijn value-aandelen lager gewaardeerd dan gemiddeld. Na jaren van underperformance is de onderwaardering veel groter dan het historisch gemiddelde. In 2016 werden value-aandelen weer gevonden door beleggers, waardoor juist een outperformance werd gehaald. In 2015 zorgde een handvol techbedrijven voor het positieve rendement omdat ze sneller groeiden dan verwacht. Inmiddels wordt de winstgroei veel breder gedragen.
Positieve verrassingen cijferseizoen
Na de verkiezing van Trump presteren ook smallcap-aandelen goed. Deze hebben overigens geen groot waarderingsverschil met grote aandelen. De verwachting is dat door de verkiezing van Trump en de verdere opkomst van het populisme de internationale handel onder druk komt te staan. Kleinere bedrijven opereren minder internationaal dan grote bedrijven. Zij profiteren dus van het politieke klimaat.
De Amerikaanse grote, groeibedrijven zijn door de hoge koerswinsten in de afgelopen jaren duur geworden en staan onder druk in de publieke opinie. Amerikaanse smallcap- en value-bedrijven zijn goedkoper gewaardeerd en hebben volop potentie om positief te verrassen bij de aankomende cijferpublicaties.
Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze.
Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.