Spes schreef op 19 april 2017 21:07:
Herna Verhagen is toe aan een volgende klus
Het was haar zesde algemene vergadering van aandeelhouders als ceo van PostNL en dat was te zien. Routineus en zakelijk beantwoordde Herna Verhagen dinsdag vragen van haar aandeelhouders, of het nou ging om sorteercentra of duurzaamheid. Na vijf jaar zit de Brabantse stevig in het zadel bij het Nederlandse postbedrijf.
Zonder kleerscheuren
Vanzelfsprekend is dat niet. PostNL heeft een roerig jaar achter de rug waarin de Belgische concurrent Bpost meerdere pogingen deed om het Nederlandse postbedrijf in te lijven. De Belgen lonkten naar beleggers met een bod van €5,75 per aandeel, een flinke overnamepremie voor een bedrijf dat al jaren kampt met een krimpende postmarkt.
PostNL-CEO Herna Verhagen lijkt de overnamestrijd met Bpost zonder kleerscheuren te zijn doorgekomen.
PostNL-CEO Herna Verhagen lijkt de overnamestrijd met Bpost zonder kleerscheuren te zijn doorgekomen. Hollandse Hoogte
De overnamestrijd was tot in de hoogste regionen van de politiek onderwerp van gesprek, maar Verhagen bleef kalm volharden in haar afwijzing van het Belgische bod. Ze lijkt de strijd zonder kleerscheuren te zijn doorgekomen. Op de Amerikaanse vermogensbeheerder Causeway Capital na hebben grote aandeelhouders hun belang in het Nederlandse postbedrijf behouden.
Tijd over
Kritische geluiden waren dan ook nauwelijks te horen op de aandeelhoudersvergadering in Den Haag. Dat PostNL na vijf jaar eindelijk weer dividend uitkeert zal beleggers ook positief hebben gestemd. De winstuitkering is tevens een teken dat het vertrek van Verhagen dichterbij is, zeggen mensen in haar omgeving. 'Na het dividend is Herna klaar', zegt een vriend.
Dat Verhagen tijd over heeft, bleek al afgelopen zomer. Toen schreef ze een rapport over digitale veiligheid in opdracht van de Cyber Security Raad, een adviesorgaan van het kabinet. In juni aanvaardde de house-liefhebster een nieuw commissariaat bij het Koninklijk Concertgebouw.
High potential
Dat Verhagen voorbestemd was voor de top was al vroeg duidelijk, zegt een generatiegenoot die in de sector werkt. ‘Ze was altijd een van de echte high potentials.' De 50-jarige Verhagen wordt geroemd om haar intelligentie, gestructureerde aanpak en analytische kwaliteiten. 'Ze kan problemen heel snel doorgronden. Herna analyseert zaken echt vanuit elk denkbaar scenario, tot in den treure', zegt een ingewijde.
‘Verhagen heeft heel veel energie en een ijzeren discipline.’ • Generatiegenoot
De topvrouw - die in het weekend graag tuiniert of gaat kamperen in Frankrijk - staat bekend als een extreem efficiente control freak. 'Op een email heb je binnen een half uur antwoord. Als je belt krijg je altijd een sms-je: 'ik bel je terug', zegt haar generatiegenoot. 'Wat dat betreft is het bijna niet menselijk. Ze heeft heel veel energie en een ijzeren discipline.' Geld is niet haar drijfveer. 'Dat laat haar volstrekt koud', zegt de ingewijde. Macht en status zijn belangrijker. 'Het moet wel complex en groot zijn.'
Commotie
Verhagen werkt al haar hele loopbaan in de postsector. Na een jeugd in Sint-Oedenrode en studies rechten en personeelswetenschappen begon ze in 1996 haar carriere bij Mailprofs, een onderdeel van TPG Post. Sneller dan verwacht volgde ze in 2012 Harry Koorstra op als CEO bij PostNL. Ze zette zijn omstreden reorganisatie stop, om vervolgens in langzamer tempo uit te voeren.
Verhagen wist de commotie over de inhuur van zelfstandige pakketbezorgers te beperken.
Verhagen wist de commotie over de inhuur van zelfstandige pakketbezorgers te beperken. Marcel van den Bergh
Verhagen wist de neergang van postvolumes - die in Nederland het snelst krimpen van Europa - op te vangen met groei in de bezorging van pakketten. Commotie rond lastige dossiers als de inhuur van zelfstandige pakketbezorgers en een dreigend pensioenprobleem bleef beperkt.
Politiek lonkt
Niet al haar doelen haalde ze. Er kwam weing terecht van haar ambitie om in Italië, Duitsland en Engeland de tweede speler op de postmarkt te worden. Sinds haar aantreden in april 2012 werd PostNL bijna 17% meer waard op de beurs, maar in dezelfde periode steeg de Midkap met 36%. Het uitkeren van dividend werd op de lange baan geschoven.
‘Ze houdt er rekening mee dat ze gevraagd kan worden om minister te worden.’ • Een vriend.
Wat Verhagen in de toekomst gaat doen is nog onduidelijk. Buitenlandse bedrijven trekken aan haar. Tegelijk lonkt de politiek. Verhagen is lid van de VVD en schreef in 2009 mee aan het verkiezingsprogramma van haar partij. De topvrouw houdt er rekening mee dat ze gevraagd kan worden om minister te worden, zegt een vriend. Ze staat op de lijstjes, bevestigt ook een andere vriend. ‘Ik zou oprecht verbaasd zijn als Mark Rutte niet aan haar denkt.’
fd.nl/profiel/1198293/herna-verhagen-...