Lector schreef op 2 november 2016 19:40:
Hier nog een artikel uit De Tijd, volgens mij nog niet eerder geplaatst hier ?
PostNL reageert heel koel op Bpost
Bpost bevestigt nieuwe interesse
02 november 2016 14:07
Sebastien Rousseau
Bpost overweegt een nieuw bod - het vierde al - op PostNL. De Nederlanders blijven de boot afhouden: 'We hebben vertrouwen in onze zelfstandige strategie'.
De postbode belt altijd twee keer
De postdeal die nooit helemaal weg was
'We zijn tegen privatisering Bpost'
Bpost bereidt nieuw bod op PostNL voor
'Bpost
BPOST -0,66%
gelooft nog altijd sterk in de merites van een mogelijke combinatie met PostNL
PNL -3,53%
', schrijft het beursgenoteerde overheidsbedrijf in een kort communiqué.
Daarmee reageert Bpost op het lek dat het een nieuw bod voorbereidt op zijn Nederlandse tegenhanger. In mei bood Bpost 5 à 6 euro, ditmaal zou de prijs met een onbekend bedrag worden verhoogd. 'Bpost is verrast door en betreurt het onopzettelijk lek van een intern en vertrouwelijk werkdocument.'
Koele minnaar
We hebben vertrouwen in onze zelfstandige strategie. We hebben PostNL de voorbije jaren stabieler gemaakt.
POSTNL
Ook PostNL stuurde een kort persbericht uit. Daaruit blijkt dat een overname geen evidentie wordt. 'We hebben kennisgenomen van het persbericht van Bpost en bevestigen dat we niet in gesprek zijn.' En verder: 'We hebben vertrouwen in onze zelfstandige strategie. We hebben PostNL de voorbije jaren stabieler gemaakt.'
Er is ook een boodschap voor de aandeelhouders: 'Er komt een dividend in 2017. En op de lange termijn zullen we aandeelhouderswaarde realiseren.'
Pensioenen
Uit het vertrouwelijke document, dat de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad kon inkijken, blijkt dat het verhoogde bod 'op zes cruciale punten' beter is dan het bod in mei.
Bpost geeft een 'onvoorwaardelijke' garantie voor de pensioenen van huidige en voormalige medewerkers van PostNL, boven op de afspraken die het Nederlandse postbedrijf daarover al heeft gemaakt. PostNL moet het grootste deel van de pensioenen van zijn huidige en voormalige werknemers betalen. Dat geld zit in een pensioenfonds, maar door de lage rente dreigt het rendement op die inleg te laag te zijn om alle pensioenbeloftes na te komen. Volgens de Nederlandse wet moet PostNL die tekorten vervolgens aanvullen om de oudedagsvoorziening van zijn werknemers te garanderen.
Nog geen gesprekken
Sinds mei bleef Bpost 'de opportuniteit, de timing en de inhoud van een mogelijke nieuwe toenadering tot PostNL' verder onderzoeken, zegt Bpost in zijn persbericht. Sindsdien zijn er wel nog geen verdere gesprekken gevoerd met de Nederlanders 'over de structuur of de voorwaarden van een mogelijke combinatie'. Dat bevestigt ook PostNL.
Aldus werd nog niet beslist of er effectief een nieuw bod komt. Er is nog geen voorstel voorgelegd aan de raad van bestuur van Bpost. In dat bestuur zwaait de Belgische staat de plak, met 51 procent van de aandelen. De vakbonden kanten zich tegen de privatisering van het overheidsbedrijf.
Op de beurs beweegt Bposts aandeel
BPOST -0,66%
amper. PostNL
PNL -3,53%
daarentegen dook bij de opening meer dan 5,2 procent lager tot 4,781 euro.
Bpost is op de beurs ruim dubbel zo veel waard als zijn Nederlandse evenknie: 4,8 miljard versus 2 miljard euro. Sinds Bposts eerste bod eind maart (zie hieronder) is de waarde van PostNL met een vierde toegenomen. Bpost verloor over dezelfde periode 2,1 procent.
Lang niet het eerste bod
Als Bpost effectief een nieuw bod uitbrengt op PostNL is dat al de vierde poging.
Op 25 maart bracht Bpost een eerste bod uit op alle aandelen van PostNL. Het aandeel noteerde toen tegen 3,621 euro. Dat bod werd evenwel niet aanvaard door de Nederlandste postgroep, waarna het een tweede en een derde keer werd verhoogd.