benito c. schreef op 13 juli 2012 10:49:
TTW heeft in zoverre gelijk, dat de levenactiviteiten van SNS eigenlijk divisies zijn, die gebundeld zijn in SR Lev. En dat als je een divisie verkoopt, voor een veel te lage prijs, dat dan benadeling van crediteuren zou kunnen plaatshebben. Maar ik ben bang dat dat helemaal niet aan de orde is. Benadeling van schuldeisers kan plaatsvinden, door vlak voor een faillissement activa over te hevelen naar de DGA. Er kan n.m.m. nooit sprake zijn van benadeling van schuldeisers, indien een divisie op de markt verkocht wordt tegen de hoogste waarde.Ik ben dus bang dat het verhaal van TTW niet opgaat.
Het verhaal blijft dus m.i. als volgt: SR Lev heeft achtergestelde schulden uitstaan, zoals de 9%. Als SR Lev niet in zijn geheel kan worden verkocht, maar de divisies afzonderlijk, is het de vraag hoeveel de opbrengsten gaan worden, en of alle schulden, incl. de achtergestelde schulden, van die entiteit betaald kunnen gaan worden. Het komt dan neer op een liquidatie van die entiteit. Doordat die entiteit de schulden is aangegaan, is er geen verhaal mogelijk op andere onderdelen van de groep zoals Reaal Schade of SNS Bank.
Dit bovenstaande verhaal gaat nog uit van een rustige afwikkeling. Bij grote maatschappelijke onrust zou de toezichthouder kunnen ingrijpen en de verzekeringsmaatschappijen kunnen onderbrengen bij een derde partij, die daar dan weinig voor zal betalen. Dan zal de entiteit zeker insolvabel eindigen.
Misschien zie ik het te somber in, ik hoop het. Ieder moet zijn eigen risico-afweging maken.