torro schreef op 18 oktober 2024 15:14:
Het beste van De Telegraaf
Lees voor
Energiedrama dreigt in waterstof door ontbreken pijpleidingen, waarschuwen bedrijven
Theo Besteman
Aangepast: Gisteren, 11:1016 okt. 2024in Financieel
Amsterdam - De uitbouw van het Nederlandse waterstofnet stokt, nu pijpleidingen ondanks beloften niet worden aangelegd. Bedrijven zullen daardoor afzien van investeringen, want ook de regelgeving blijft achter. Daarvoor waarschuwt het Duitse energiebedrijf Uniper actief in de Rotterdamse haven.
Energiecentrale Uniper heeft belang bij nieuw netwerk voor waterstof.
© ANP/HH
Energiecentrale Uniper heeft belang bij nieuw netwerk voor waterstof.
Donderdag debatteert de Tweede Kamer over het Nederlandse industriebeleid voor de komende jaren. Het kabinet-Schoof heeft gezegd de bestaande klimaat- en energieafspraken voor bijvoorbeeld verduurzaming van de industrie van het laatste kabinet Rutte voort te zetten.
Bekijk ook:
Zinloos om voorop te lopen met CO2-ban
Daarbij geldt waterstof, de grijze ’soort’ gemaakt van gas en uiteindelijk de groene afkomstig van energie van zon- en windparken, als de belangrijkste oplossing voor de kortere termijn om de CO2-uitstoot drastisch te beperken.
’Weinig nut’
Door het ontbreken van waterstofleidingen, zonder toegang tot infrastructuur en opslag, kan de waterstof de fabriek niet uit. „Dan heeft produceren weinig zin”, aldus het bestuur van Uniper. Meerdere bedrijven hebben zich bij de noodkreet richting de Tweede Kamer aangesloten.
Bekijk ook:
Bedrijven in Rotterdamse haven vallen stil: ’Energietransitie moet sneller, anders is het einde van industrie’
Er zijn prachtige tekeningen, inclusief een planning voor de realisatie, van een nationaal watertstoftransportnetwerk door staatsbedrijf Gasunie dat Nederlandse, Duitse en Belgische producenten verbindt. Ook zijn terminals gepland zoals lege zoutcavernes in Noord-Nederland.
Het aanleggen van het grote netwerk vanuit Rotterdam via Chemelot in Limburg naar Duitsland, de zogeheten Delta Rhine Corridor (DRC) of backbone, is met vier jaar uitgesteld. Het kabinet wil de vergunningaanvragen voor de waterstofprojecten bundelen, waarvoor onderzoeken lopen. De traagste bepaalt daarmee de start van de uitrol.
Bedrijven hopen op waterstof als schone bron, maar de invoering voor consumenten is nog ver weg.
© ANP/HH
Bedrijven hopen op waterstof als schone bron, maar de invoering voor consumenten is nog ver weg.
Eilandjes
Mogelijk tot 2032 wordt er geen leiding aangelegd die alles verbindt. Daarmee dreigen er allerlei eilandjes te komen van bedrijven die waterstof maken, die echter niet vervoerd wordt naar klanten.
Bekijk ook:
Hoekstra wil waterstofsector beschermen tegen oneerlijke concurrentie China: ’Niet praten, maar optreden’
„De vergroening van Nederland loopt daardoor ernstige vertraging op”, aldus Uniper. „Voor veel bestaande waterstofinitiatieven betekent de vertraging mogelijk zelfs afstel.” Het kabinet zou de backbone moeten helpen oppakken samen met de Gasunie om bedrijven zekerheid te bieden dat ze hun product kwijt kunnen.
„De Delta Rhine Corridor moet er in 2030 liggen en geen dag later”, waarschuwt Dyonne Rietveld, directeur van Uniper Benelux. „Tempo houden moet de absolute prioriteit zijn van het kabinet Schoof en Gasunie.”
Geen doorverkoop
Want als dit netwerk, waarop de industrie wordt aangesloten, aan de Noord-zuidverbinding in Oost-Nederland wordt gekoppeld, kan waterstof vanaf Rotterdam zowel naar Limburg, maar ook naar de opslagen in Groningen en via de grensverbindingen naar Duitsland.
„De industrieclusters worden eilanden waarop je nog waterstof kunt produceren. Maar voor wie”, vraagt Uniper zich af.