WaardeAandeel schreef op 9 oktober 2024 21:59:
Minister wil onderzoek naar ‘betere bescherming’ zakelijke postmarktDe PVV-minister deed zijn toezegging woensdag in een vergadering van de vaste Kamercommissie Economische Zaken. Vanwege brede tegenstand, door onder meer drie van de vier coalitiepartijen, trok Beljaarts zijn voorstel voorlopig in om PostNL meer tijd te gunnen voor de bezorging van particuliere post.
De minister had aanvankelijk het plan om de wettelijke norm voor de bezorging op te rekken van 24 uur naar 48 uur. Alleen PVV’er Dion Graus zag hier het nut van in als ‘we dit bedrijf (PostNL, red.) daarmee redden’. De andere regeringspartijen, VVD, NSC en BBB, waren tegen, samen met onder meer SP en PvdA-GL. Zij eisten betere handhaving en hogere boetes als PostNL er niet in slaagt om brieven op tijd in de bus te krijgen.
Overigens bestaat slechts 6% van de postmarkt uit brieven en kaartjes van particulieren. Voor die laatste categorie zijn regels vastgelegd in de Postwet en is PostNL aangewezen als uitvoerder, met marktmeester ACM als toezichthouder. De overige 94% bestaat uit de vrije zakelijke markt waar de ACM niets over te zeggen heeft.
Storm van kritiek
Begin september liet PostNL al weten dat de post van zakelijke klanten vanaf 1 januari 2025 binnen twee dagen wordt bezorgd in plaats van binnen 24 uur. Dat leidde tot een storm van kritiek van het bedrijfsleven.
Bedrijven hadden al forse tariefsverhogingen voor de kiezen gekregen, en met de langere bezorgtijd was de maat vol. Ruim zeshonderd grafische bedrijven deden per brief aan de Tweede Kamer hun beklag over de ‘absurde tariefstijgingen en teruglopende dienstverlening’ van PostNL. Namens deze ondernemingen eiste het Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen (KVGO) regulering van en toezicht op de zakelijke postmarkt. Beljaarts komt hieraan tegemoet door de ACM te laten kijken of regulering van deze markt inderdaad wenselijk is.
Problemen van PostNL
Voor wat betreft het particuliere deel van de postmarkt benadrukte de minister dat het oprekken van de bezorgtijd zonder meer noodzakelijk is. Hij wees op de problemen waarmee PostNL kampt, zoals een krimpende markt (steeds minder brieven en bladen worden voor bezorging aangeboden), voortdurend personeelsgebrek en hogere loonkosten. De postbezorging is voor het bedrijf al met al te duur geworden, zei de minister. Zonder versoepeling van de regels bestaat het gevaar dat PostNL simpelweg ophoudt met de postbezorging. Beljaarts: ‘Dat is een reëel scenario’.
Er spelen nog meer zaken een rol die het volgens hem noodzakelijk maken om PostNL te ontzien. Maar daarover wilde hij niet uitweiden, omdat het om ‘vertrouwelijke informatie’ gaat. De minister stelde voor om in een aparte, deels besloten briefing de Kamer bij te praten.
Op de Kamer maakte dit alles geen indruk, onder meer vanwege de winsten die PostNL de afgelopen jaren maakte, en deels heeft uitgekeerd aan aandeelhouders. Uit die weerstand trok Beljaarts zijn conclusie. ‘Ik ben niet doof voor uw zorgen’, zei de minister. ‘Bij dezen zal ik dan ook geen voorstel indienen en daarover ben ik uiteraard wel teleurgesteld.’
Lees het volledige artikel:
fd.nl/politiek/1533403/onderzoek-naar...