midjj schreef op 4 oktober 2024 14:28:
Israël is wel degelijk een parlementaire democratie met een wetgevende, een uitvoerende en een rechterlijke macht. De instituties van deze democratie zijn het presidentschap, de Knesset (het parlement), de regering (het kabinet van ministers) en de rechterlijke macht. In bovenstaande zijn alle bevolkingsgroepen vertegenwoordigd.
Verder zijn vrijwel overal in het Midden Oosten kerk (of moskee) en staat niet of slechts deels gescheiden. Zelfs bij een land als Denemarken bestaat trouwens nog een zgn Kerkminister en ook in een land als Griekenland is geen officiele scheiding van Kerk en Staat. Israël heeft geen volledige scheiding van godsdienst en staat. De ultraorthodoxe bevolkingsgroep (Charedim) heeft, hoewel zij slechts 10 procent van de bevolking uitmaakt, veel invloed hierop (helaas). Laat dat nu ook net de groep zijn trouwens die niets van de huidige staat Israel moet hebben.
Israel is inderdaad geen lid van de ICC, net als de VS, India, China, Rusland en nog wat andere landen. Vwb illegale bezetting is al genoeg gezegd, maar ik vond online nog een wat beknoptere uitleg t.o.v. de vorige:
www.youtube.com/watch?v=3CD0jDgsedYDisclaimer: Natascha Hausdorff is een lid van 'Israels legal defence force', maar voor mij een buitengewoon goede bron gebleken als tegenwicht voor de storm aan beschuldigingen en resoluties tegen Israel vanuit de VN. Ze spreekt veel in het openbaar w.o. ook regelmatig bij de BBC, o.a. hier:
www.youtube.com/watch?v=4oPQbAS3-VgHet is dus geen lieve juffrouw, die onder het genot van een kopje thee een aantal glazig kijkende goedwillenden bezighoudt voor e.a. obscure website.
Als ik ook de term 'op papier' mag gebruiken, dan is de VN op papier een volledig democratische vertegenwoordiging van vrijwel alle landen, maar er is niets mis mee om ook daar zeer kritisch naar de besluitvorming te kijken, hoe deze tot stand komt en door welke personen precies. Hoe eerlijk en volledig zijn de cases/trials? Op welke informatie zijn ze gebaseerd? Waar komt die informatie vandaan? Uit welke landen komen de rechters? Waaruit blijkt hun onafhankelijkheid? Bij nationaal recht vind ik het zelf veel makkelijker te geloven in de onafhankelijkheid van de rechtspraak dan bij internationaal recht en al helemaal in het geval van Israel, waarbij het (vrijwel) onmogelijk is hier niets van te vinden / neutraal te zijn.
Bij de UNRWA ging het in elk geval mis en wellicht wordt deze olievlek groter (Een weinig zuurdesem verzuurt het gehele deeg). Wellicht ook niet. De tijd zal het ons leren.