Bangku schreef op 20 november 2023 17:02:
[...]
Ik heb naar aanleiding van je post nog eens nagedacht over oorzaken dat Q4 de hoogste omzet geeft.
Dat specialisten en gebruikers op het einde van het jaar wat meer voorraad gaan opbouwen geloof ik niet direct. Immers, de specialist verdiend niets aan het voorschrijven en heeft géén handelsvoorraad. Een gebruiker is normaal verzekerd en zal niet voor de jaarwisseling extra voorraad inslaan. Dat krijgt hij niet vergoed van zijn verzekeraar.
Zou overblijven de pharmacy, die dan goedkoper inkopen en wat extra winst kunnen maken. Maar dat moeten ze wel voorfinancieren en brengt extra risico met zich mee door houdbaarheid. Dit soort leveranciers werken liever met “Just in Time”, die erop gericht is de voorraad te minimaliseren en de efficiëntie te verhogen.
Ruconest wordt gebruikt om acute aanvallen van erfelijk angioedeem te behandelen. Een zeldzame erfelijke ziekte veroorzaakt door een tekort aan een eiwit genaamd C1-esteraseremmer. Omdat het erfelijk is zal je dus niet direct een uitbraak kunnen verwachten. Om een aanval voor te zijn gebruiken patiënten een profylaxe medicijn.
Het aantal patiënten zal min of meer gelijk blijven. (iets groei door algemene groei van bevolking).
Waarom is er dan in Q4 meer omzet c.q. wordt er meer van verkocht?
De aanvallen worden uitgelokt door oorzaken als stress, trauma, hormonen, infecties (keelontstekingen) of medische ingrepen.
www.gezondheidenwetenschap.be/richtli... Algemeen weten we dat het najaar, de herfstmaanden, ook het griepseizoen is. Zou het dus niet kunnen zijn dat door de verhoogde vatbaarheid hiervoor er ook een verhoogde kans is op een acute aanval en daardoor in Q4 verhoogde omzet van Ruconest.
Dat verklaard de opmerking van Stephen Toor en ook dat de laatste 6 jaar dit in de cijfers is terug te zien.
Het zou zelfs ook de hoge omzet van Q3-2020 en Q4 kunnen verklaren omdat we toen midden in de coronatijd zaten.