Dicky schreef op 27 oktober 2023 00:40:
[...]
Cashflow is slechts het overzicht van geld dat binnenkomt en geld dat eruitgaat. Precies zoals u salaris ontvangt en daarvan uw uitgaven doet, zoals boodschappen.
Winst of verlies van een onderneming gaat niet over het saldo van inkomsten en uitgaven, maar over het saldo kosten en baten, in feite via de balansposten/ winst- en verliesrekening. Een grote kostenpost zijn doorgaans afschrijvingen. Deze kunnen zo fors zijn dat die leiden tot verlies voor de onderneming, terwijl de cashflow positief is. Dat komt, omdat een afschrijving geen uitgave is. De uitgave is de aanschaf geweest, bv. een machine, maar deze boek je af over bv. 10 jaren. Immers de machine heeft een boekwaarde (als u een auto koopt is die na aanschaf niet opeens niets meer waard, wel minder). De cash is dus weliswaar uitgegeven, maar het bezit is nog steeds geld waard. Je kunt de nachine immers weer verkopen voor een bepaald bedrag. Die waarde staat op de balans bij de zgn. activa en die wordt volgens een bepaalde regel of voorschrift afgeschreven, in principe tot 0. Je kunt dus 1 miljoen uitgeven voor zo'n machine, maar op de balans wordt daarvoor in het voorbeeld 100.000 kosten opgenomen. Deze kosten boek je af van je baten en dat saldo bepaalt of je winst of verlies maakt. Je cashflow kan daardoor negatief worden ( je hebt dus ook minder geld op de bank staan), terwijl je onderaan de streep nog steeds winst maakt.
De baten van de onderneming bestaan niet alleen uit de omzet van de verkopen of andere inkomsten (bv. rentebaten), maar kunnen ook ontstaan door een veranderde balanspost. Er kan bv. een voorziening vrijvallen (aanvankelijk als kostenpost opgenomen vanwege een te verwachten tegenvaller) of genoemde machine moet geherwaardeerd worden in de boeken tegen een hogere waarde. Dit soort baten leidt tot een hogere winst, terwijl er geen geld voor binnenkomt.
Dit zijn natuurlijk simpele voorbeelden, de financiën van een onderneming zijn veel complexer.
Je kunt dus winst maken, terwijl je cashflow negatief is en omgekeerd.
Een positieve cashflow is natuurlijk wel een gunstig teken, want men geeft niet meer uit dan er in komt. Als je dat te lang doet, krijg je uiteindelijk een liquiditeitsprobleem en moet je activa verkopen, geld lenen of aandelen uitgeven om aan je betalingsverplichtingen (salarissen, rekeningen e.d.) te voldoen.. Een aanhoudende negatieve cashflow ondermijnt uiteindelijk de balans respectievelijk vermogenspositie van de onderneming (tenzij je aandelen uitgeeft, dan ondermijn je het vermogen van de aandeelhouders).
Als je een bedrijf wilt beoordelen naar financiële kwaliteit moet je dus op meerdere manieren kijken: de cashflow, de winst- en verliesrekening en de balans (waarop je bv. weer de kwaliteit van de activa kunt beoordelen of ziet hoeveel vreemd vermogen er is).
Sorry voor de lange post, maar hopelijk is het nu wat duidelijker.