Alex schreef op 19 oktober 2023 11:06:
TSMC ziet einde aan chipmalaise gloren
TSMC investeert in nieuwe fabrieken in de VS, Europa en Japan. Foto: ANP / EPA
TSMC, een van de belangrijkste producenten van halfgeleiders in de wereld, verwacht dat de malaise in de chipindustrie bijna voorbij is. De vraag naar halfgeleiders trekt voorzichtig aan en het bedrijf voorziet voor volgend jaar ‘zeer gezonde groei’, zei ceo C.C Wei donderdag in een gesprek met analisten.
TSMC hield bovendien vast aan het voornemen om komend jaar $32 mrd te investeren in uitbreiding van zijn productiecapaciteit. Dat is goed nieuws voor de Nederlandse toeleveranciers van TSMC, chipmachinemakers ASML, ASMI en Besi. Die zien donderdag allemaal de koersen van hun aandelen stijgen. ASML staat na ruim een uur handel 2,7% in de plus, gevolgd door ASMI met 2,4%. Het Duivense Besi wint 1,7% op een verder bijna geheel rode AEX.
De chipindustrie heeft al ruim een jaar te maken met een stevig terugvallende vraag. Onder meer zorgen over inflatie, hoge rentes en een kwakkelende Chinese economie remmen de vraag naar elektronica. De snelle ontwikkeling naar kunstmatige intelligentie jaagt de vraag aan naar de chips die daarvoor nodig zijn. Maar dat is vooralsnog niet genoeg om de problemen op de veel grotere markten van chips voor smartphones en computers te compenseren. De ‘eerste tekenen van vraagstabilisatie’ zijn er nu volgens Wei.
TSMC blijft investeren
TSMC publiceerde donderdag cijfers over het derde kwartaal. De omzet was 11% lager dan in dezelfde periode een jaar geleden, maar het was beter dan analisten hadden verwacht. Ook de kwartaalwinst was met omgerekend $6,5 mrd hoger dan voorzien.
De resultaten van TSMC komen een dag nadat ASML een terugval in nieuwe bestellingen had gerapporteerd. ASML is een van de belangrijkste toeleveranciers van de Taiwanezen. Dat bericht deed vrezen dat TSMC zijn investeringen sterk terug zou schroeven. Maar dat is vooralsnog niet het geval.
Net als ASML een dag eerder zei het TSMC-bestuur in zijn presentatie de komende jaren een sterke groei in de vraag naar halfgeleiders te verwachten, aangejaagd door onder meer de doorbraak van kunstmatige intelligentie en de energietransitie.
Het bedrijf investeert bovendien in nieuwe fabrieken in onder meer Japan, de Verenigde Staten en Europa. Daar stellen overheden enorme subsidies beschikbaar aan chipmakers, omdat ze de binnenlandse productie willen aanjagen en de afhankelijkheid van fabrieken in het buitenland willen terugdringen.
De nieuwe TSMC-fabriek in het Amerikaanse Arizona, een investering van $40 mrd, ligt op koers om in de eerste helft van 2025 de productie te kunnen starten.Lees het volledige artikel:
fd.nl/bedrijfsleven/1493478/tsmc-ziet...