DeZwarteRidder schreef op 12 oktober 2023 22:10:
De advocaat voert ook al jarenlang strijd voor een groep kleine aandeelhouders in het Nyrstar-dossier, dat volgens hem bepaalde gelijkenissen vertoont met de zaak-Biocartis. 'We zitten in een situatie waarbij een bedrijf volledig wordt leeggehaald ten bate van enkele schuldeisers. Dat gaat in tegen het rechtvaardigheidsgevoel, en mogelijk ook tegen enkele rechtsregels.' Arnauts bekijkt de komende weken of het zinvol is juridische stappen te ondernemen tegen de gang van zaken.
2. Is er een kans op slagen?
De situatie bij Biocartis kan worden vergeleken met een hypotheeklening, met een huis als onderpand. Daarbij heeft de bank het recht het huis in bezit te nemen als de leningsvoorwaarden niet worden nageleefd.
Biocartis is obligatieleningen aangegaan met de operationele activiteiten als onderpand. De schuldeisers oefenen nu hun onderpand uit, omdat de Mechelaars nog maar tot eind dit jaar cash hebben en in het huidige investeringsklimaat geen nieuw geld meer vinden.
'‘Op basis van de informatie waarover we beschikken, lijkt de wijze van schuldherschikking op zich rechtmatig', zegt Jolien De Troyer, advocate vennootschapsrecht bij Willkie Farr & Gallagher. In theorie zouden gedupeerde aandeelhouders een schadevergoeding kunnen eisen omdat ze zelf niet de kans kregen om deel te nemen aan de kapitaalverhoging, maar de vorige geldronde leerde al dat daar geen appetijt meer voor was.
'Bij Nyrstar hebben de procedures van de aandeelhouders voorlopig ook maar weinig opgebracht', stipt De Troyer aan. 'Bovendien zijn aandeelhouders altijd onderworpen zijn aan het ondernemingsrisico, wat inhoudt dat de waarde van een aandeel tot nul herleid kan worden.'
In een juridische procedureslag dreigen aandeelhouders dus vooral nog meer centen te verliezen aan gerechts- en verdedigingskosten.