The Third Way... schreef op 26 oktober 2021 11:20:
De vraag die we ons hierbij moeten stellen is wat de gevolgen van deze prijspolitiek zijn voor de omgeving van zo’n centrum. Het lijkt erop dat andere verhuurders in de buurt hier maar moeilijk mee kunnen of willen concurreren. Voor hen wordt de keuze sluiten en/of naar buiten de stad verhuizen waar lagere huren wel economisch verantwoord zijn. Gevolg is dat er op termijn een verdere aftakeling zal optreden in de leefomgeving en daar leegstand of herbestemming zal moeten optreden. Je kunt jezelf wel de vraag stellen of je dit moet willen als gemeente, alle actie binnenin een winkelcentrum waarbij de straten er omheen stiller worden.
Conclusie wordt dan dat zo’n winkelcentrum toch weer een monopolie positie wil opbouwen. Zo zit er toekomstmuziek in. Vergis je echter niet, Wereldhave had al voor de nieuwe strategie de laagste huren. Economisch gezien wordt dit verder voortgezet middels de nieuwe strategie die dus gebaseerd op die nieuwe prijspolitiek, Wereldhave als ‘price-taker’, waardoor de spanning tussen het rendement en de toplocatie steeds verder wordt opgedreven.
Vraag is hoe een belegger hiermee omgaat. Enerzijds een zekerder zeer laag en variabeler (omzetafhankelijk) rendement maar anderzijds die steeds verder oplopende onderwaardering, die steeds hogere waarde van de locatie bij of (succes) herovering van de monopoliepositie of (bij teleurstelling) herbestemming.
Kortom, icm. de aandeelhoudersstructuur, het management, de shorts, de spanning tussen NL en België, de snel oplopende vastgoedprijzen, is het restant van Wereldhave NL niet meer een object voor een ‘boring’ dividendtrekker maar wel voor een spanning zoekende belegger die bij dat lage rendement de waarde van de call-optie op herbestemming correct kan... taxeren. ;-)