Bert-Jan schreef op 11 februari 2021 20:50:
Samenvatting van het Dr. Yo interview:
IV studie:
- Tot nu zijn er nog geen andere medicijnen geweest die soortgelijke goede data hebben laten zien in een placebostudie.
- Alle patiënten ontvingen maximale standard of care (waaronder dexamethason en remdesivir)
- Er is nog geen verschil in sterfte na 28 dagen tussen de Zyesami-groep en de placebogroep
- Ditzelfde was te zien in de data uit de open label studie, hierin werd er pas een significant verschil waargenomen na 60 dagen.
- De overlevingskans ligt rond de 70% na 28 dagen, dit is vergelijkbaar met de uitkomsten van de open label. Zyesami is dus niet slechter geworden, SOC is beter geworden.
- De studie van Remdesivir liet overigens ook geen verschil zijn in sterftecijfers
- Alle andere data zijn beter dan die van Remdesivir
- Een struikelblok in het uitvoeren van de studie was het feit dat veel ziekenhuizen overvol waren, hierdoor had je patiënten die op een volwaardige IC lagen, patiënten die op een geïmproviseerde IC lagen en patiënten die op een gewone afdeling lagen. Ze gaan nog kijken of dit impact heeft gehad op de resultaten door ze in te delen in deze verschillend categorieën.
- Daarnaast was het voor net team van NeuroRx niet mogelijk om toegang te krijgen tot de IC's en de elektronische patiëntendossiers en is veel via webcams gedaan. Hierdoor waren ze ook afhankelijk van hun contactpersoon in het ziekenhuis.
- De EAP-data wordt gebruikt door de FDA en kan dienen als ondersteunend bewijs voor een EUA-aanvraag. De gouden standaard voor de FDA blijft de data van de RCT-studie.
- Ze gaan nog verder kijken naar de sterfte na 60 dagen en verwachten hier betere resultaten dan na 28 dagen, net als in de EAP-data.
- Deze data wordt op de belangrijkste punten realtime bijgehouden (patiënt voor patiënt). De laatste patiënt bereikt 60 dagen op 20 februari. De belangrijkste data (sterfte, dagen op ICU, dagen in ziekenhuis, etc.) zal spoedig daarna beschikbaar zijn.
- Overige data volgt binnen twee weken na 20 februari.
- Er wordt verder geborduurd op de oude EUA-aanvraag van september 2020, deze wordt aangevuld met de nieuw beschikbare data.
- Voor de FDA is het erg belangrijk dat er nu ook een safety database is opgebouwd in een RCT-studie.
- De enige bijwerkingen zijn diarree en een verlaagde bloeddruk, dit heeft niet geleid tot problemen en kan gemakkelijk worden opgevangen.
- Van alle patiënten zijn ook röntgenfoto's gemaakt. Deze worden op dit moment door radiologen onderzocht, waarbij de radiologen niet weten welke foto's bij de Zyesamigroep horen en welke bij de placebogroep.
- Dr. Javitt benadrukt nog dat de primary endpoint niet bestaat uit sterfte na 28 dagen, maar dat deze ziet op het oplossen van longfalen (respiratory failure). De sterftecijfers zeggen dus nog niets over het wel of niet halen van de primary endpoint.
- Dr. Javitt bevestigt dat er weinig medicijnen NDA (new drug approval) krijgen op basis van alleen secondary endpoints, hoewel hem dat met één onderzoek wel is gelukt in het verleden.
- Daarnaast verlangt de FDA altijd dat er meerdere studies worden gedaan voordat er een NDA kan worden aangevraagd.
- Een EUA-aanvraag is 1 jaar lang geldig, in dit jaar krijg je dus de tijd om te voldoen aan de criteria voor een NDA.
Inhaler studie:
- Dr. Javitt verwacht betere resultaten uit de inhaler studie. Je hebt in je long cellen die zich richten op de luchtwegen en cellen die zich richten op de bloedbaan. De aveolar type II cellen die Zyesami beschermt zijn cellen die zicht richten op de luchtwegen, vandaar dat het waarschijnlijk is dat een medicijn dat wordt geïnhaleerd een beter effect zal hebben. Dit is ook de reden dat bijvoorbeeld astmamedicijnen altijd worden geïnhaleerd.
- Ze zijn uitgenodigd om mee te doen aan de I-spy trial. Dit is een onderzoek van BARDA en the Department of Defence naar veelbelovende coronamedicijnen. Dit onderzoek is gericht op mensen met een ''severe'' vorm van corona.
- Hun eigen inhaler studie is inmiddels ook begonnen in samenwerking met UCI California. Hierin worden in eerste instantie 144 mensen onderzocht. Als dit veilig blijkt te zijn worden ook het thuisgebruik onderzocht. Deze studie richt zich met name op patiënten met corona in een vroeg stadium. Er komen nog meerdere ziekenhuizen bij waar het onderzoek zal worden uitgevoerd.
Overig:
- De productie is in handen van Nephron, de grootste producent van geïnhaleerde medicijnen ter wereld.
- Daarnaast voorzien ze geen problemen om het medicijn, zowel IV als inhaled, wereldwijd te kunnen leveren en te voldoen aan de vraag.
- Cardinal Health is aangekondigd als de distributiepartner, zij kunnen ervoor zorgen dat het medicijn binnen een dag bij het ziekenhuis wordt geleverd.
- Naast corona richten ze zich ook op patiënten met ARDS. Hieraan sterven jaarlijks in de VS al meer dan 250.000 mensen.
- In het verleden is hier al onderzoek naar gedaan, dit is toen niet afgemaakt omdat de formule niet stabiel was. Dit is inmiddels verholpen waardoor het medicijn stabiel is en ook goed kan worden bewaard.
- Naast het behandelen van corona zijn ze ook aan het kijken of Zyesami kan helpen om beschadigde longen te herstellen van mensen die eerder corona hebben gehad.
- Tot slot zal de werking van Zyesami niet verminderen door het ontstaan van nieuwe varianten.