De komst van R1 van DeepSeek heeft het speelveld veranderd. Voor de ontwikkeling van AI is dat geen slechte zaak.
Begin vorige week ging er een schokgolf door de wereld van kunstmatige intelligentie. Langzaam drong door wat het Chinese DeepSeek voor elkaar had gekregen met de lancering van zijn nieuwste AI-model.
De reactie op de beurzen was die maandag verpletterend. Honderden miljarden aan beurswaarde verdampten door de lancering van hun nieuwste model: R1. R1 is een redenerend AI-model en zou tegen een fractie van de kosten van bestaande modellen als ChatGPT, Claude en Gemini zijn geproduceerd. Er is minder rekenkracht (en energie) voor nodig, terwijl het volgens experts van vergelijkbare kwaliteit zou zijn.
Stargate versus DeepSeek
Een week eerder werd in de Verenigde Staten met veel bombarie het project Stargate gelanceerd. Stargate is een joint venture van OpenAI, Oracle, MGX (een investeringsfonds uit Dubai) en Softbank. In de loop van de komende vier jaar zal Stargate $500 miljard investeren, waarvan de eerste $100 miljard al op korte termijn.
Het doel is het ontwikkelen van geavanceerde AI-modellen. Het was weer een bevestiging van de stelling dat meedoen in de AI-race enorme bedragen vergt.
De Chinezen sloegen terug. Nog in dezelfde week presenteerden ze een model, ontwikkeld door een slimme hedgefondsmanager, dat volgens eigen zeggen nog geen $6 miljoen heeft gekost.
Met R1 lijkt DeepSeek de Amerikaanse voorsprong op het gebied van AI uit te dagen. Door Amerikaanse sancties mogen de nieuwste, meest geavanceerde chips niet aan Chinese bedrijven worden verkocht. Het heeft er echter alle schijn van dat de Verenigde Staten met hun sancties de ontwikkeling van AI in China alleen maar hebben versneld.
Lang werd gedacht dat de grote Amerikaanse techgigianten deze nieuwe technologische ontwikkeling zouden domineren. Het ontbrak de rest van de wereld aan de middelen. Insiders waren echter minder verrast. DeepSeek lanceerde eerder al het oudere V3-model. In Frankrijk is het bedrijf Mistral actief op dit gebied.
Einde aan dominantie Big Tech?
Komt hiermee een einde aan de dominantie van Big Tech? Deskundigen hebben zo hun twijfels. Er worden vraagtekens gezet bij de werkelijke kosten van de ontwikkeling van R1. De genoemde $5,6 miljoen zou niet alle gemaakte kosten bevatten. Zo zouden research, experimenten met architectuur, algoritmen en data niet zijn meegerekend. Tel daar de kosten van aangekochte GPU’s (van Nvidia), salarissen en test runs bij op en je komt op een veel hoger bedrag. De $5,6 miljoen van DeepSeek vergelijken met de enorme investeringen van bedrijven als Microsoft, Amazon en Alphabet lijkt op appels met peren.
DeepSeek zou wel degelijk dure geavanceerde Amerikaanse modellen hebben gebruikt om R1 te optimaliseren. Recent nieuws uit China lijkt dit te bevestigen. Zo maakten de autoriteiten in China onlangs bekend een bedrag van $137 miljard vrij te maken om AI verder te kunnen ontwikkelen. Als R1 dan zo goedkoop zou zijn, waar is al dat geld dan voor nodig?
Chips van Nvidia blijven onmisbaar
Zelfs het op het eerste gezicht voornaamste slachtoffer, Nvidia, gaf toe dat R1 een excellente vooruitgang betekent. Maar het bedrijf voegde er vervolgens fijntjes aan toe dat ook de modellen van DeepSeek grote hoeveelheden chips van Nvidia nodig zullen hebben.
Ook volgens voormalig topman van Intel, Pat Gelsinger, is deze ontwikkeling alleen maar goed. Door AI goedkoper te maken wordt de markt alleen maar groter, een zet in de goede richting. Topman Satya Nadella van Microsoft gaf aan dat het meer efficiëntie kan betekenen en daardoor uiteindelijk ook een explosie van het gebruik ervan.
Dit Chinese AI-rotsblok in de vijver lijkt voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie alleen maar positief. De komst van DeepSeek moet vooral gezien worden als onderdeel van een groter plaatje. Het gaat niet zozeer om DeepSeek zelf, maar om de mogelijkheid die anderen (nieuwkomers) nu blijkbaar hebben om tegen lagere kosten in het monopolie (of oligopolie zo men wil) van Big Tech in te breken.
Speelveld is veranderd
AliBaba kwam ook al met een AI-platform. Meerderen zullen volgen. Het speelveld is veranderd en dat brengt (wederom) de vraag of de enorme investeringen in dure chips en datacenters wel gerechtvaardigd zijn. Wie winnaars en verliezers zullen worden is nu wel minder duidelijk geworden.
Lees ook: Wat is dat DeepSeek dat de markten opschudt?
Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.