De grondstoffensector handelde in de eerste week van december lager. In deze periode van het jaar richten handelaren en beleggers zich doorgaans op het verdedigen van zuurverdiende winsten en het minimaliseren van verliezen, waardoor markten mogelijk richtingloos zijn terwijl ze zich voorbereiden op 2025. Dat is een jaar waarvan wordt verwacht dat het zowel aanzienlijke risico's als kansen met zich meebrengt.
De Bloomberg Commodity Total Return Index, die een mandje van 24 belangrijke futuresmarkten volgt die energie, metalen en landbouwgrondstoffen omvatten, daalde met 0,7% gedurende de week. Het rendement tot nu toe dit jaar nam daardoor af tot 3,6%. Winsten in de industriële metaal-, granen- en zachte sectoren werden gecompenseerd door een terugval van bijna 4% in energie, vanwege een daling van bijna 10% bij aardgas en distillaat (diesel). Op individueel niveau waren de best presterende grondstoffen cacao, tarwe, koper en zilver.
Weer uitstel OPEC+-vergadering
De belangrijkste gebeurtenis in grondstoffen afgelopen week was de OPEC+-vergadering. De groep stelde de vergadering opnieuw uit om te voorkomen dat de olieprijzen zouden dalen. Dit omdat er al te veel olie beschikbaar is en omdat ze zich zorgen maken over de hoge productie van landen buiten OPEC+ volgend jaar. Dit zou kunnen leiden tot een groot overschot en lagere prijzen.
Op korte termijn zorgen Amerikaanse tariefdreigingen, meer reserves bij OPEC en hogere productie in landen zoals de VS (waar een record van 13,5 miljoen vaten per dag wordt gehaald) ervoor dat de kans op een stijging van de olieprijs klein is.
Niettemin blijven er enkele opwaartse risico's bestaan. Deze omvatten de Trump-regering die mogelijk nieuwe sancties tegen Iran en Venezuela zal afkondigen, evenals geopolitieke risico's die voortvloeien uit de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en het conflict in het Midden-Oosten.
Een voorstel van de genomineerde minister van Financiën Scott Bessent om de Amerikaanse productie met drie miljoen vaten olie-equivalent te verhogen tot 2028 zal zich waarschijnlijk richten op een verhoogde productie van aardgas en aardgasvloeistoffen. Met een WTI-olieprijs onder de 70 dollar blijven de prikkels voor verdere productieverhogingen beperkt.
Industriële metalen en koper herstellen
De industriële-metaalsector boekte zijn derde wekelijkse winst op rij en herstelde zich verder van verliezen door voorgestelde Amerikaanse importtarieven, vooral gericht op China. Deze tarieven kunnen de wereldhandel verstoren en de vraag naar metalen verminderen.
Koper, dat vorige maand meer dan 5% in prijs daalde door zorgen over een vertraging in de energietransitie, had zijn beste week sinds september. De prijs steeg sterk, mede dankzij een afname van de metaalvoorraden in magazijnen, vooral in China. Ook is er optimisme over stimuleringsmaatregelen voor de Chinese economie die mogelijk binnenkort worden goedgekeurd.
Zilver, waarvan 55% wordt gebruikt in industriële toepassingen, profiteerde van stijgende prijzen van industriële metalen en presteerde beter dan goud. Dat kende een klein wekelijks verlies maar blijft tot 2025 goed ondersteund door de behoefte aan een veilige haven in tijden van onzekerheid, lagere rentetarieven en aanhoudende aankopen door centrale banken.
Hoewel we verwachten dat goud volgend jaar een nieuw record van ongeveer 3.000 dollar per ounce zal bereiken, lijkt zilver nog beter te gaan presteren. Dit vanwege een groot tekort in 2025, aangedreven door de groeiende vraag vanuit elektronica, vooral voor zonnepanelen.
Ole Hansen werkt sinds 2008 bij Saxo Bank en is sinds 2010 Hoofd Grondstoffenstrategie. Hij analyseert de wereldwijde grondstoffenmarkten op basis van fundamentals, marktsentiment en technische ontwikkelingen. Hansen is de auteur van de wekelijkse Commodity Update, waarin de bewegingen in grondstoffen worden uiteengezet, en biedt klanten ook handelsvisies op grondstoffen onder het merk #SaxoStrats. Hij levert regelmatig bijdragen aan diverse media.