We naderen alweer het einde van dit beursjaar. Net als 2023 was 2024 (ijs en weder dienende) een prima jaar voor beleggers.
In de Verenigde Staten gaat de economie nog steeds met volle kracht vooruit. Het BNP groeit al kwartalen op rij onverminderd met minstens 2,5%. Ook voor het lopende vierde kwartaal wordt weer een toename van het BNP (GDP Now, Atlanta Fed) van 2,5% verwacht. De inflatie is nog niet onder controle, maar is wel fors afgenomen. De werkloosheid is iets opgelopen, maar blijft historisch laag. De consument blijft besteden. Dat is niet vreemd gezien de reële stijging van zijn inkomen.
Een mooi kwartaalcijferseizoen
De Fed is, net als de collega’s in de rest van de wereld, begonnen met het verlagen van de rente. De centrale bank heeft inmiddels al 75 basispunten van de Fed Funds Rate afgeschaafd. De Fed lijkt niet slechts te slagen in zijn doelstelling van een zachte landing van de economie. Nee, de economie lijkt helemaal niet te landen, maar zelfs weer op te stijgen. Tegen deze achtergrond is het dan ook niet zo vreemd dat de rally op de beurzen blijft voortduren.
Het derdekwartaalcijferseizoen was niet slecht. In totaal 75% van de bedrijven in de S&P 500 overtrof de winstverwachting, en 61% rapporteerde een hoger dan verwachte omzet. De winstgroei van alle bedrijven tezamen was 5,3%: meer dan de verwachte 4,2%. Wel gaf een meerderheid van de bedrijven een conservatieve outlook af.
Trump-beleid
Ondanks de overwegend bemoedigende economische ontwikkelingen is er de laatste weken de nodige onzekerheid in de markten geslopen. De Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben daar ongetwijfeld een rol in gespeeld. Zo is de rente op tienjaars Amerikaans staatspapier sinds medio september met bijna een vol procent opgelopen. Dat was niet wat de Fed voor ogen had toen de centrale bank in september de rente voor het eerst verlaagde.
Een ander opmerkelijk fenomeen was het steeds verder uiteenlopen van de performance van de Europese beurzen en de Verenigde Staten. Blijkbaar wordt er in de Verenigde Staten anders aangekeken tegen de verkiezingsuitslag dan in Europa. Dat beperkt zich overigens niet tot Europa. Ook de MSCI World (ex-US) blijft sinds de verkiezingen fors achter bij de S&P 500.
De rest van de wereld ziet blijkbaar de beleidsvoornemens van de nieuwe president van de Verenigde Staten met de nodige huivering tegemoet. Vooral de vaak genoemde importheffingen zullen een grote rol spelen.
Het knarsende continent
Eind vorige eeuw waren we in Europa nog de gelijke van de Verenigde Staten. Sinds die tijd waren we erg in onze nopjes met onszelf en vooral aan het navelstaren, maar intussen raakten we steeds verder achterop bij de VS. De performance van Europese aandelen blijft steeds achter bij die van Amerikaanse.
Dit heeft meerdere oorzaken. Zo betalen in Europa bedrijven veel meer voor hun energie. Vanuit Brussel worden ze sterk afgeremd door een overdaad aan regelgeving. En last but not least lijkt er in Europa niet zozeer een tekort aan arbeidskrachten (ook wel) te zijn, maar eerder een tekort aan mensen die überhaupt willen werken. Terwijl er schreeuwende personeelstekorten zijn, wordt er overal in Europa gestaakt voor kortere werkweken en een vroegtijdig pensioen. Het draagt niet bij aan het dichten met het gat met de Verenigde Staten. Het is zo bezien niet zo vreemd dat de beurzen in Europa fors achterblijven.
Mocht Trump niet verder komen dan alleen de maatregelen die gunstig zijn voor de beurs en bij de rest op sterke weerstand stuiten, mocht de AI-revolutie doorzetten en mocht de EU zich niet snel uit het moeras omhoogtrekken, dan is een voortgaande outperformance van de Amerikaanse beurzen te verwachten. Het kan voor beleggers lonen een niet gering percentage van hun portefeuille in de Verenigde Staten belegd te hebben.
Bedrijfsvriendelijker
Maar misschien blijkt Trump wel een zegen voor Europa en komen de diverse regeringen tot daden die de voorwaarden kunnen scheppen voor meer economische groei. Geen belastingverhoging, maar belastinghervorming, zodat mensen weer gestimuleerd worden om meer te gaan werken bijvoorbeeld. En laten we in Europa ophouden met het wegpesten van belangrijke bedrijven. Steeds meer bedrijven (ook veelbelovende tech-startups) verdwijnen naar de Verenigde Staten.
De Europese beurzen zullen uiteindelijk vast wel opleven, waarschijnlijk op een moment dat vrijwel niemand het meer verwacht. Maar of dat op korte termijn al zal gebeuren?
Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.