WEEKRESULTAAT: AEX: +2% | S&P500: +1,5% | Goud: +5,8% | WTI-olie: +6,4%
Terwijl vorige week de AEX als enige index kopje onder ging, waren de rollen afgelopen week omgedraaid. De hoofdindex boekte een fraaie winst, terwijl de AMX en AScX een weekverlies moesten incasseren. In heel Europa deden bankaandelen een stap terug.
Eerst de slotstanden van de belangrijkste indices op Beursplein 5:
- AEX: 879,80 punten (weekwinst: 2%)
- AMX:866,26 punten (weekverlies 0,5%)
- AScX: 1.183,15 (weekverlies -2,1%)
Met de weekwinst van 2% liet de AEX de meeste andere Europese beursindices de hielen zien. De CAC20 (-0,2%) en de Portugese en Zweedse beurs (-0,3%) keken zelfs tegen verliezen aan.
Luxegoederenaandelen in de uitverkoop
De Nederlandse beurs heeft sinds het vertrek van Gucci geen beursgenoteerde luxegoederenbedrijven meer. Elders in Europa wel, en die aandelen stonden afgelopen week flink onder druk:
- LVMH (bekend van Louis Vuitton, Christian Dior en Marc Jacobs) -0,6%.
- Kering (Gucci, Yves Saind Laurent en Alexander McQueen): -5,6%
- Hermès (van de welbekende zijden sjaaltjes en de Kelly en Birin-tas): -0,7%
- Burberry (van het beroemde ruitpatroon): -2,2%
- Hugo Boss: -2,4%
Uit een rapport van Bain & Company en Altagamma (branchevereniging van Italiaanse luxegoederenfabrikanten) bleek vorige week dat de luxegoederenmarkt dit jaar voor het eerst sinds de kredietcrisis van 2008 afstevent op een krimp van 2% vergeleken met recordjaar 2023 (als we coronajaar 2020 niet meerekenen). Consumenten worstelen met macro-economische onzekerheid en bezuinigen op luxeproducten. Bovendien geven consumenten liever geld uit aan ervaringen dan aan luxegoederen. En last but not least is de vraag uit China - een belangrijke afzetmarkt - fors gedaald.
De onderzoekers verwachten dat de luxegoederenmarkt zich volgend jaar iets zal herstellen, afhankelijk van de economische situatie in de kernmarkten. Voor de langere termijn zijn ze wel optimistischer.
Grootste 5 stijgers en dalers AEX
De AEX-index kende meer stijgers en dalers. Dit waren de vijf grootste stijgers, waaronder twee databedrijven en één techbedrijf:
- Relx +6%
- DSM Firmenich: +4,6%
- Adyen: +4,3%
- Wolters Kluwer: +4,2%
- Unilever: +3,8%
Deze 5 aandelen zaten achterin de bezemwagen, waaronder drie financials:
- Aegon: -2,5%
- Randstad: -2,4%
- UMG: -2,3%
- ING: -2,2%
- NN Group: -1,5%
Grootste 5 stijgers en dalers AMX
Deze vijf aandelen voerden afgelopen week de AMX aan:
- Fugro: +4,8%
- Vopak: +3,4%
- CTP: +2,3%
- Allfunds: +1,6%
- SBM Offshore: +0,9%
U had beter kunnen wegblijven van:
- Alfen: -9,3%
- Basic-Fit: -5,8%
- TKH: -5,7%
- Air France-KLM: -4,4%
- Aalberts: -3,2%
Winnaars en verliezers in de AScX
Slechts zes smallcap-aandelen hielden zich afgelopen week staande. Dit waren de koplopers:
- Theon: +15,1%
- B&S Group: +2,2%
- Acomo: +2,2%
- NSI: +0,2%
- Wereldhave: +0,1%
En zij kregen de grootste klappen. Ebusco, dat vorige week ex-claim ging, staat bovenaan:
- Ebusco: -26,9%
- NX Filtration: -6,6%%
- Heijmans: -6,2%
- Accsys: -5,1%
- PostNL: -4,2%
Putin-trades
Na de Trump-trade (bitcoin, cryptobedrijven, fossiele industrie, Tesla, banken, Amerikaanse smallcaps), was er afgelopen week ook een Putin-trade. Het conflict tussen Rusland en Oekraïne dreigt te escaleren sinds scheidend president Joe Biden aan Oekraïne toestemming heeft gegeven om langeafstandsraketten tot diep in Rusland af te voeren. In reactie hierop heeft president Putin de drempel om kernwapens in te zetten verlaagd. Volgens de aangepaste nucleaire doctrine kan Rusland deze wapens ook inzetten tegen landen die zelf geen nucleaire wapens hebben, maar wel met steun van een andere kernmacht Rusland aanvallen.
Dit is koren op de molen voor defensie-aandelen. Het Britse BAE Systems werd deze week 4,4% hoger gezet, het Italiaanse Leonardo won 2,7% en het Zweedse Saab 3,7%. De koers van Rheinmetall ging zelfs met 5,7% omhoog. Dit Duitse bedrijf organiseerde afgelopen week ook een beleggersdag, waarbij het aandeelhouders een verdubbeling van de omzet in drie jaar in het vooruitzicht stelde. De koers van dit aandeel is dit jaar eveneens ruim verdubbeld.
Ook de Amsterdamse beurs kent sinds afgelopen voorjaar een defensie-aandeel: Theon, fabrikant van nachtkijkers. Dit aandeel zag de koers afgelopen week met maar liefst 15,1% omhoog spuiten. Maar dat lijkt vooral ingegeven door het bericht dat het concern voor €74 miljoen aan nieuwe orders heeft binnengehaald.
Het Franse Thales (-2,8%) bleef achter, maar dat komt omdat de lucht- en defensiegroep wordt verdacht van omkoping en corruptie.
Een ander aandeel dat doorgaans tot bloei komt als de onrust toeneemt, is Flow Traders, dat de koers deze week met 0,9% zag opveren.
Beter is niet goed genoeg bij Nvidia
Verder stond de beursweek natuurlijk in het teken van de cijfers van Nvidia. Dit boegbeeld van de opmars van AI versloeg de verwachtingen, maar beleggers reageerden lijken op nóg beter te hebben gehoopt. De koers van de Amerikaanse chipper stuiterde deze week als een dolle op en neer en steeg per saldo met 1,8%.
De Nederlandse chippers eindigden verdeeld. ASML won 1,1%. Maar Besi (vorige week nog de grootste winnaar) verloor 1,4% en ASMI 0,6%.
Fugro legt aandeelhouders in de watten
In de Midkap werd Fugro 4,8% hoger gezet. De bodemonderzoeker kondigde afgelopen week aan voor €50 miljoen eigen aandelen te kopen en deze vervolgens in te trekken. Dat laatste moet de verwatering van de winst per aandeel teniet te doen, die het gevolg was van de recente omzetting van converteerbare obligaties in aandelen.
Cijfers Envipco en Azerion
Twee smallcaps presenteerden hun kwartaalcijfers, en beide aandelen zijn niet zonder kleerscheuren door de beursweek heen gekomen. Envipco, leverancier van recyclingsystemen en statiegeldautomaten werd maar liefst 5,7% lager gezet. En de koers van Azerion daalde met 2,6%.
Prosus biedt inkijkje in halfjaarcijfers
Prosus gaf alvast een inkijkje in de halfjaarcijfers die op 4 december worden gepubliceerd. De techinvesteerder voorziet een 40% hogere nettowinst. De koers steeg afgelopen week met 0,6%.
Deel gifbeker Ebusco leeg, maar er ligt nog een bodempje
Ebusco meldde deze week dat de claimemissie met succes is afgerond. 'Maar daarmee is de gifbeker - lees: verwatering - voor beleggers die hun stukken hebben vastgehouden en/of hebben meegedaan aan de claimemissie nog niet leeg', waarschuwde analist Martin Crum. Er is nóg een kapitaalinjectie nodig. Hiertoe wil de bussenbouwer snel opnieuw de aandeelhouders bijeen roepen, om nog meer aandelen te kunnen uitgeven aan het Chinese Gotion.
Prijzen goud, zilver en olie schieten omhoog
Toenemende geopolitieke spanningen hebben beleggers naar veilige havens zoals goud (witte lijn in onderstaande grafiek) gedreven. Ook de zilverprijs (blauwe lijn) zat in de lift, maar iets minder sterk. Voor de olieprijzen was het eveneens een goede week.
- Goud: +5,8%
- Zilver: +3,5%
- Koper: +0,3%
- WTI-olie: +6,4%
- Brent-olie: +4,8%
Bitcoin heeft $100.000 in het vizier
De bitcoinkoers heeft het sinds begin september, maar vooral sinds de overwinning van Donald Trump behoorlijk op zijn heupen. Trump had in campagnetijd had beloofd om van de VS de cryptohoofdstad van de wereld te maken. Ook hebben veel crypto-investeerders een donatie gedaan aan zijn campagne.
Afgelopen week kwam er nóg een reden bij om bullish te zijn over de cryptomunt. Voor het eerst werden er in de VS opties op een spot bitcoin-ETF gelanceerd. Daarmee kunnen beleggers speculeren op een waardestijging, maar ook -daling van de bitcoin. De opties zijn gekoppeld aan ETF's, die de prijs van de bitcoin één op één volgen, zoder dat beleggers de munt zelf hoeven te kopen.
De koersstijging kan ook in de hand zijn gewerkt door beleggers die de cryptomunt inslaan omdat ze op zoek zijn naar assets voor waarde-opslag. Bitcoin wordt immers ook wel het digitale goud genoemd, omdat er niet onbeperkt munten in omloop kunnen worden gebracht. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat het ook geregeld voorkomt dat er geen enkele correlatie is tussen goud en bitcoin.
De koers van bitcoin is afgelopen week met maar liefst 8,9% gestegen:
Lees ook de technische analyse over bitcoin: Terugkeer van de crypto-hype
De koers van ether liep op met 6,6%. Ook cryptobedrijven, zoals Coinbase, Marathon Digital en Riot Platforms, deden goede zaken. Dat gold ook voor MicronStrategy, dat voor recordbedragen bitcoins opkoopt.
Best gelezen analyses
Mocht u iets hebben gemist, dan ziet u hier de best gelezen analyses van afgelopen week: