Het eerste beurskwartaal is na vandaag afgesloten. In de afgelopen drie maanden werd een hogere AEX-top (ten opzichte van 2012) op de borden gezet bij 359. Deze forse en langdurige opgaande beweging werd in november gestart vanaf een hogere middellangetermijnbodem bij 319,75. In de maand februari vond de eerste correctie plaats van 7%, een correctie die we in veel andere indices niet zagen.
Hiermee werd een volgende hogere middellangetermijnbodem bij 333 op de borden gezet. Hij bleef hiermee destijds boven de belangrijke steun van 329. De meeste indices wisten hierna hogere jaartoppen op de borden te zetten, maar de AEX was hierop een uitzondering. Hij plaatste twee weken geleden een top bij 356,16 en vormde een dark cloud cover (tweedaags omkeerpatroon).
Hierna was er twee weken ruimte voor een smalle consolidatiefase tussen de 348 en 356. Deze consolidatie werd gisteren tegen mijn verwachting in neerwaarts verlaten, waarna direct een neergaande versnelling optrad. Zolang de AEX niet boven de 356 wist te komen, bleef dit een neerwaarts risico. Buiten de dark cloud cover gaf de MACD namelijk al een verkoopsignaal en was een eerste lagere top bij 355,30 gevormd.
Meerdere correcties
Is hiermee mijn visie voor de komende tijd veranderd? Gedeeltelijk, want mijn langere visie blijft overeind. Dit betekent dat de AEX dit jaar meerdere correcties tegemoet kan zien maar het doel wel blijft liggen in de zone 400 – 420. In het kortetermijnbeeld zal het echter langer duren voordat hogere jaartoppen op de borden worden geschreven. Ik was namelijk uitgegaan van een verdere stijging in de komende twee weken naar een niveau boven de horizontale weerstanden van 359 en 363 tot maximaal de jaartop uit 2011 van 373 punten.
De gisteren gevormde neerwaartse doorbraak zorgt ervoor dat een snelle verdere stijging naar deze niveaus vooralsnog geen doorgang zal vinden in de komende twee weken. Wel moeten we bezien tot hoever de AEX zal kunnen terugvallen in de komende dagen voordat een duidelijk bodemsignaal wordt gegeven.
Ik gaf eerder al aan dat zodra de AEX onder de steun van 348 terecht zou komen er neerwaartse ruimte zou ontstaan naar in eerste instantie de zone 340 – 344, tot mogelijk de 338,60. Bij dit laatste niveau ligt de nieuwe stijgende bodemlijn langs de 281 en 333. Nadeel van deze stijgende bodemlijn is dat hij maar een hogere bodem kent.
Eerste verbetering
Zodra dergelijke niveaus zouden worden aangetikt (richting de 340) is er opnieuw sprake van een minicorrectie (daling van rond de 5%). Horizontale steunniveaus liggen bij 344, 342,30 en 340,80. Verder ligt in deze zone tussen de 340,10 en 341,30 een openstaande gap die begin maart werd gevormd op het moment dat de dalende toppenlijn van het vorige correctiekanaal werd gebroken.
Gisteren testte de AEX al bijna direct de bovenkant van de steunzone 340 – 344. Ik verwacht in de komende week wel de vorming van een hogere bodem waarna de AEX opnieuw kan oplopen naar in eerste instantie de zone 356 – 359. Maar voor dit moment is er sprake van een kortetermijnverzwakking die tot lagere koersen kan leiden.
Eerste verbetering treedt op zodra de AEX boven de 348 weet te sluiten of een belangrijk positief omkeerpatroon (candlesticks weet te vormen), waarbij we alert moeten zijn op een plotseling opwaartse omkeer aangezien ik maar beperkt verder neerwaarts potentieel verwacht.
Klik op de grafiek voor een grote versie
S&P 500
De zwakte in Europa zien we niet terug in de VS. Daar bleef de S&P 500 tegen de recente toppen rond de 1.564 – 1.565 aandrukken en blijft daarmee nipt onder zijn all-time high van 1.576. Zolang de S&P 500 boven de zone 1.531 – 1.540 weet te blijven, blijft de opwaartse druk in stand.
Daaronder ontstaat neerwaartse druk richting de onderkant van het sinds november stijgende kortetermijntrendkanaal bij 1.505. Zolang de huidige handelszone intact blijft, mag binnenkort een verder opwaarts vervolg worden verwacht tot ruim boven de all-time high naar de bovenkant van dit genoemde trendkanaal bij nu 1.602 voordat een correctieve beweging wordt gestart.
Klik op de grafiek voor een grote versie
De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.