De AFM waarschuwt beleggers deze maand voor het beleggen in virtuele valuta. De bekendste daarvan is de bitcoin. Door de recente toename in populariteit en de explosieve prijsstijgingen vertonen deze valuta overeenkomsten met een financiële zeepbel en ligt koersmanipulatie en fraude op de loer, aldus de AFM.
De bitcoin is een op cryptografie gebaseerd virtueel betaalmiddel dat decentraal wordt gecreëerd en beheerd door een online community en niet door een centrale autoriteit of bank. De waarde van bitcoins fluctueert enorm. Dat maakt de kans op verlies groot, maar de kans op winst evenzeer. Deze winstpotentie in combinatie met lage transactiekosten spreekt beleggers aan. Zie daar het succes van de bitcoin.
Beleggen in bitcoins kent de nodige risico's
De juridische status van bitcoins is voorlopig onduidelijk. Dat ondergraaft de afdwingbaarheid van afspraken over bitcoins. Immers, bitcoins worden gebruikt als ruilmiddel maar kwalificeren niet als wettig betaalmiddel. De bitcoin kwalificeert ook niet als elektronisch geld in de zin van de Wet op het financieel toezicht. Een bitcoin is geen zaak en valt moeilijk als vermogensrecht te kwalificeren.
Tenzij er in bitcoins wordt geïnvesteerd via een gereguleerd beleggingsfonds, vallen bitcoins en de (illiquide) handel daarin buiten de Wet op het financieel toezicht. AFM en DNB houden dan ook geen rechtstreeks toezicht. Ook de wisselkantoren die bitcoins omzetten naar reguliere valuta hebben geen vergunningsplicht en zijn uit dien hoofde niet gereguleerd.
Daarbij komt dat bitcoins gevoelig zijn voor cybercrime en hacks. Zo verdween er 400 miljoen dollar aan bitcoins bij de inmiddels gefailleerde bitcoinbeurs Mt Gox en werd 53 miljoen dollaraan bitcoins gestolen bij investeringsfonds The DAO. Tot slot blijken de anonieme bitcoins te worden gebruikt voor witwaspraktijken. Kortom: de waarschuwing van de AFM is terecht.
Vertrouwenswaardig?
De acceptatie van bitcoins groeit. Toch zal de toekomst moeten uitwijzen of de bitcoin daadwerkelijk een vertrouwenswaardig en gangbaar betaalmiddel wordt of dat het blijkt te gaan om een fugazi en fairy dust, om met de woorden van Matthew McConaughey in The Wolf of Wall Street te spreken.
Lees ook: Waarom de hype rondom digitale valuta een zeepbel is