rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

Drie fondsen die de MSCI World Index wèl verslaan

Beleggers die een wereldwijd aandelenfonds willen kopen zijn doorgaans het best af met een passief fonds. Veel actieve managers wisten de MSCI World Index, de algemeen gehanteerde graadmeter voor beleggingen in wereldwijde aandelen, in de afgelopen vijf jaar na kosten namelijk niet te verslaan. Dat neemt echter niet weg dat er weldegelijk actief beheerde wereldwijde aandelenfondsen zijn die een prima rapport kunnen overleggen.

Fondsen waar de analisten van Morningstar ook een positieve opinie over hebben en waarvan wij verwachten dat ze ook in de toekomst over een volledige marktcyclus de potentie hebben om de index te verslaan.

De cijfers zijn pijnlijk duidelijk: de iShares Core MSCI World ETF heeft in de afgelopen 3 jaar 85% van de concurrenten (actief en passief) achter zich gelaten. Over vijf jaar gemeten loopt dit percentage op naar 88%. Een factor die hieraan bij heeft gedragen zijn de lage kosten van de ETF. Voor slechts 0,20% op jaarbasis kan een belegger een breed gespreid mandje wereldwijde aandelen kopen dat de MSCI World Index zo nauwgezet mogelijk volgt. De kostenmediaan voor actieve fondsen ligt bijna vijf keer zo hoog. 

Amerikaans gekleurd

Een andere factor die een rol speelt is de hoge allocatie van de MSCI World Index naar Amerikaanse aandelen. Vijf jaar geleden bedroeg het Amerika-gewicht nog 51%, maar door de sterke prestaties van de Amerikaanse aandelenbeurzen is het gewicht in deze marktkapitalisatie-gewogen benchmark opgelopen tot 59% vandaag de dag. Dat is een dermate groot gewicht dat veel actieve managers zich afvragen of deze landenconcentratie wel wenselijk is vanuit diversificatieoogpunt. Zij zien meer waarde in Europese aandelen, die doorgaans aantrekkelijker geprijsd zijn dan hun Amerikaanse evenknieën.

Wat de reden ook is geweest, feit blijft dat de iShares ETF veel actieve fondsen het nakijken heeft gegeven. Logischerwijs hebben beleggers ook steeds meer oog voor deze passieve oplossing. Vijf jaar geleden werd er nog 152 miljoen euro in het product belegd, maar per september 2016 staat de teller op 6,6 miljard euro. Dit geeft overigens wel een vertekend beeld, omdat veel beleggers zijn geswitched van de dividend uitkerende versie van de ETF waarvoor 0,50% op jaarbasis betaald moet worden, naar de Core versie van de ETF die het dividend herinvesteert, maar waar beleggers 0,20% per jaar kwijt zijn.

Desondanks is de trend duidelijk. Er zijn echter nog steeds actief beheerde wereldwijd beleggende aandelenfondsen die hun geld waard zijn. Dit zijn drie wereldwijde aandelenfondsen uit de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Gemengd met de hoogste Morningstar Analyst Rating.

Dodge & Cox Worldwide Global Stock

Dit fonds met een Gold rating is een van onze absolute favorieten, en was in 2015 genomineerd voor de Morningstar Fund Manager of the Year Award voor wereldwijde aandelen door de fondsanalisten van Morningstar. Voor beleggers met een lange termijnhorizon en die tegen een stootje kunnen is dit fonds met de ervaren beheerder Charles Pohl aan het roer een uitstekende keus voor blootstelling aan wereldwijde aandelen.

Het fonds staat bekend om zijn waarde-aanpak die soms leidt tot contraire positionering in impopulaire aandelen. Voorbeelden zijn investeringen in “oude” technologie zoals Hewlett Packard, Indiase banken in 2013 op het hoogtepunt van de aversie tegen opkomende markten en meer recent de positie in het Brazilaanse Petrobras. Door soms controversieel te beleggen kan het fonds soms achter blijven, zoals in 2008 en 2011, maar op de lange termijn zijn de prestaties uitstekend. Over drie jaar gemeten blijft het fonds nog iets achter bij de iShares Core MSCI World ETF, maar over vijf jaar weet het fonds de ETF met geannualiseerd 1,6% voor te blijven.

Fidelity World

Jeremy Podger beheert dit fonds met veel succes sinds juni 2014, maar heeft daarvoor jarenlang succes gehad met het beheer van wereldwijde aandelenfondsen bij Threadneedle en Investec. Een doorgewinterde belegger die de uitgebreide capaciteiten van het analistenteam van Fidelity goed weet te benutten. Podger belegt het fonds in lijn met zijn eerdere succesformules, waarbij hij de portefeuille verdeelt in drie “special situations”: exceptionele waardering, unieke bedrijfsmodellen en reorganisaties.

Het fonds wordt met overtuiging beheerd en kan flink afwijken van de benchmark. De goede prestaties tot dusverre, met in het achterhoofd het solide track record bij zijn eerdere werkgevers, maakt ons overtuigd van dit fonds. Het fonds heeft een Silver rating en laat de iShares Core MSCI World ETF over drie jaar gemeten geannualiseerd 1,64% achter zich en over vijf jaar gemeten 2,2% geannualiseerd. Podger werd in zowel 2015 als in 2016 door de analisten van Morningstar genomineerd als Fund Manager of the Year voor wereldwijde aandelenfondsen. 

Robeco BP Global Premium Equities

Chris Hart staat sinds juli 2008 aan het roer van dit fonds, dat hij bij zijn aantreden omvormde en in lijn bracht met de huisfilosofie van Robeco Boston Partners. De aanpak rust op drie pijlers, te weten waardering, buisiness fundamentals en momentum. Op basis van het diepgaande onderzoek van een uitgebreid analistenteam benut Hart de kansen in het universum. Het fonds heeft traditioneel een voorkeur voor financials, technologie en industrie-aandelen, terwijl bond proxies (telecom, nutsbedrijven, vastgoed, defensieve consumentengoederen) onderwogen zijn en er een hang is naar mid-caps.

De aandelenselectie is door de jaren heen zeer sterk gebleken, wat ons veel vertrouwen geeft in deze strategie. De iShares Core MSCI World ETF wordt over drie jaar gemeten verslagen met 1,64% per jaar, wat oploopt tot 2,34% over vijf jaar. Het fonds heeft een Silver rating en Chris Hart is in 2016 door de analisten van Morningstar gekozen tot Fund Manager of the Year voor wereldwijde aandelen.

De onderstaande tabel toont de resultaten van de besproken fondsen en de iShares Core MSCI World ETF over de afgelopen vijf jaar.

Jeffrey Schumacher, is fondsanalist en Manager Research team bij Morningstar Benelux.