rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

Herstel voor ING

De afgelopen dagen zien we een mooi herstel op de financiële markten. Enerzijds zagen we afgelopen vrijdag positieve werkgelegenheidscijfers vanuit de VS en anderzijds gaf het aanstellen van mevrouw May als opvolger van Cameron ook op dat vlak rust. Het is nu natuurlijk de grote vraag hoe snel zij actie gaat ondernemen om de Engelsen uit de EU te loodsen en uiteraard tegen welke voorwaarden.

Bij de aandelen op individueel niveau zien we forse verschuivingen. Aan de ene kant zien we de financials keihard onderuit gaan afgelopen week en de fondsen die een hoog dividend uitkeren en niet veel affiniteit hebben met de Brexit, zien we anderzijds stijgen. Ahold, Akzo, DSM, Heineken en Unilever hebben natuurlijk een prima performance achter de rug.

AEX omhoog

De AEX had de afgelopen dagen weerstand rond de 440 en daar zijn we gisteren boven gekomen. We hebben nu weerstand op 448 en 453 punten en steun zien we op 438, 432, 428 en 423 punten. Zoals in eerdere columns al aangegeven, ben ik van mening dat als we boven de 418 punten kunnen blijven, we hogere koersen kunnen verwachten. U kent mijn koersdoel inmiddels van 473 punten. Als we de statistieken op jaarbasis gaan bekijken van de fondsen individueel, zijn het met name de financials en de uitzenders die rake klappen hebben gehad.

 

Kijken we naar de grondstoffen, dan zien we natuurlijk vanaf het begin van het jaar een enorme rally in goud, zilver en in de olie. Wat betreft de olie verwacht ik dat we blijven bewegen tussen globaal 32 dollar en 54 dollar aan de bovenkant. Het goud heeft nog ruimte naar 1390 dollar, maar daarvandaan zouden er ook gezonde winstnemingen verwacht mogen worden.

De afgelopen weken hebben we een enorme vlucht richting de obligatiemarkt gehad, maar ik verwacht nu dat men dat geld langzaam uit die markten gaat halen en dat we nu meer geld richting kwalitatief goede aandelen zullen zien stromen die een hoog dividend uitkeren.

Lage rentestanden

Banken en verzekeraars hebben het zwaar. Lage rentes en turbulentie in de Italiaanse bankensector zorgen voor een enorme druk op dit soort fondsen. Ook het feit dat London als het financiële centrum van Europa werd gezien en nu mogelijk door de Brexit onder druk komt te staan, geeft onrust. Tel daarbij op dat het pond enorm onder druk is komen te staan en dat de verdiensten van de banken in London daardoor onder druk staan.

De rentestanden zullen de komende maanden zeker nog laag blijven. De ECB koopt nog steeds volop staatsobligaties in en de huidige macrodata vanuit de VS geven ook nog geen aanleiding om daar een renteverhoging te verwachten.

Herstel ING

ING heeft de afgelopen weken een enorm pak op zijn broek gekregen. Op de donderdag voor de Brexit uitslag noteerden we nog op 11,05 euro en een dag later noteerden we op 8,30 euro. We zijn inmiddels opgeveerd naar 9,50 euro en ik verwacht een verder technisch herstel naar minimaal 10,59 euro.

Tussen de slotkoers van donderdag 23 juni en de openingskoers van vrijdag 24 juni, zit een enorme gap (stuk luchtledig in de grafiek). In negen van de tien gevallen wordt zo’n gap opgevuld, waarna de trend zal hervatten. Ik ga er dus van uit dat de koers verder gaat herstellen naar minimaal 10,50 euro.

* John Beijer heeft zakelijk geen posities in een van de besproken aandelen positie. Privé heeft hij longposities in Shell, Ahold, PostNL en Aegon.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.