De financiële markten zijn de afgelopen dagen behoorlijk turbulent, onder andere door valutaperikelen en ook Griekenland lijkt weer terug in de schijnwerpers te komen. De euro was afgelopen week aan een forse opmars bezig en schoot door de 1,16 heen. De afgelopen periode bewoog de euro globaal tussen 1,05 en 1,15. Mocht de euro fors duurder worden ten opzichte van de dollar, is dat negatief voor de export van Europa. Als grootste economie heeft Duitsland daar met name last van in Europa.
Afgelopen dagen zien we de beelden van demonstraties in Griekenland weer voorbijkomen in de media en wordt er wederom geopperd om de schuldenpositie voor een deel af te schrijven of de rente tarieven die men moet betalen voor de schulden te verlagen. In juni komt het referendum in Engeland over de eventuele Brexit eraan, dus we hebben nog wel het nodige te doen de komende weken.
Olieprijs in rustiger vaarwater
De afgelopen weken zien we dat de Bundfuture zijn opmars weer verder heeft ingezet naar hogere niveaus en inmiddels weer rond de 164.15 noteert. Dit houdt in dat de rentes verder terugvallen in Duitsland en door de zeer lage rentes is er momenteel weinig alternatief om een mooi rendement te behalen dan de financiële markten. Dit zorgt ervoor dat de aandelenmarkten natuurlijk goed blijven liggen en dat we per saldo de komende periodes gewoon weer hogere koersen mogen verwachten, is mijn visie.
Natuurlijk moeten we de diverse wereldvaluta goed in de gaten houden, want daar zijn soms enorme verschuivingen zichtbaar, die de markten direct beïnvloeden. We moeten ook kijken naar de olieprijs, die momenteel in rustiger vaarwater lijkt te komen. Tevens zien we dat andere grondstoffen ook flink in waarde zijn toegenomen de afgelopen periode en dat is een positief teken.
AEX redelijk stabiel
Het technische plaatje van de AEX is redelijk stabiel. We zitten op de daggrafiek in neutraal terrein met steun op 425 en 423 en ik heb de stoploss voor de uptrend neergelegd op 418 punten. Weerstand hebben we op 438, 443 en 448 punten. Boven de 448 punten kan de markt gaan versnellen richting mijn koersdoel van AEX 473, deze zomer nog.

Ook op de weekgrafiek ziet het plaatje er redelijk goed uit, maar is het wel van belang dat we snel boven de 448 proberen te sluiten. Bedrijfsresultaten die we voorbij zien komen, vallen niet tegen en gisteren kwam ING met prima cijfers en de koers blijft netjes boven de 10 euro staan. Zolang we daar boven staan, is het signaal bij ING long en dat is positief als zwaargewicht binnen de AEX.
Prachtige rit Ahold
Ahold heeft de afgelopen maanden al een prachtige rit achter de rug. Het aandeel noteerde in september nog rond de 16,50 euro en bereikte in maart een hoogste punt op 21,20 euro. Begin mei zakten we wat terug en bereikten we een laagste punt op 18,70 euro. Gisteren heeft mijn computergestuurde handelsmodel een koopsignaal voor het fonds gegeven. De fusie met Delhaize gaat de komende periode flink wat voordeel opleveren.
Allereerst zijn er natuurlijk de synergie voordelen. Daarnaast is Ahold erg sterk in online shopping met onder andere Albert en Bol.com. Delhaize daarentegen blijft daarin achter en zal gaan profiteren van deze kennis die Ahold met name door Bol.com in huis heeft. Wat ik persoonlijk opvallend vind, is dat men de deal die men had met PostNL voor een groot gedeelte aan het afbouwen is. Klanten konden in veel winkels van Albert Heijn pakjes versturen en andere postdiensten regelen.
Echter, Ahold vond dit niet winstgevend genoeg, maar gaat wel door met de afhaalpunten voor Bol.com. Ik sluit het dan ook niet uit dat men via Bol.com met een andere postdienst in zee gaat. Het bezorgen van boodschappen en online shopping zal steeds meer geïntegreerd worden in elkaar. Ook positief is dat Albert Heijn een proef is gestart met BP voor de zogenaamde AH to go winkels. Ik voorzie dat Ahold de komende periode weer gaat oplopen naar hogere niveaus en heb een koersdoel van 21,20 euro. De bijbehorende stoploss heb ik in de onderstaande grafiek voor u ingetekend.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.