rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

Martine Hafkamp: 'Neem nooit meer risico dan bij je past'

Interview met Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer

Martine Hafkamp, algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer, verbaast zich erover dat veel beleggers nog steeds loyaal zijn aan grootbanken. “Ik begrijp niet dat mensen genoegen nemen met de standaard beleggingsportefeuilles die de banken aanbieden.”

“Het feit dat je bank goed je geldzaken regelt, wil niet zeggen dat het ook goed is in beleggingen”, zegt Martine. “De laatste jaren is er zoveel op personeel bezuinigd bij banken, dat het een beetje een eenheidsworst is geworden. Je ziet veel standaardportefeuilles met een paar beleggingsfondsen erin, die nog veel geld kosten ook. Je portefeuille moet het dan wel erg goed doen om die kosten eruit te krijgen."

Verlies binnen de perken houden

Martine begon in het najaar van 2007 haar eigen onderneming, Fintessa Vermogensbeheer. Ze was dus nog niet lang voor zichzelf toen het in 2008 mis ging op de beurzen. Betekende dat slapeloze nachten voor haar? Martine: “Eigenlijk niet, want de situatie had ook voordelen. Mensen gaan op zoek naar een andere vermogensbeheerder, iemand die echt zijn best voor je doet. Ik heb toen een bewuste keuze gemaakt om afscheid te nemen van aandelen uit de financiële sector, onder andere Fortis en ING. Zo heb ik de verliezen binnen de perken weten te houden.”

Lees ook: Jacoline Overdevest: "Met m'n geld maakte ik als 15-jarige de IT-bubbel mee"

Ondernemersfamilie

Hoe is de directeur van Fintessa de financiële wereld eigenlijk in gerold? “Op mijn zeventiende ging ik bedrijfseconomie studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het was niet meteen duidelijk dat ik voor mezelf zou beginnen, hoewel ik wel uit een ondernemersfamilie kom. Mijn opa had een wasserij en ik mocht helpen met het opmaken van de rekeningen. Niet dat dat heel ingewikkeld was, maar mijn interesse was wel gewekt. Bedrijfseconomie is een brede studie, maar gaandeweg werd wel duidelijk dat ik de financiële kant het leukste vond. Ik leerde hoe je balansen analyseert en ik volgde vakken als beleggingsleer.” 

Martine kreeg een goede baan bij Aegon, waar ze de kans kreeg een postdoctorale studie te doen. “Ik vond de beleggingsrichting veel leuker dan bijvoorbeeld accounting. Door deze opleiding kwam ik op de beleggingsafdeling terecht. Ik werkte bij de afdeling vastrentende waarden en ik kreeg opeens te maken met Amerikaanse en Australische obligatieportefeuilles. Bij beleggen denkt iedereen aan aandelen, maar in obligaties gaan nog grotere bedragen om.”

Omdat ze zo’n fijne baan had, vroegen haar ouders zich dus wel even af waar ze aan begon toen Martine in 2007 haar eigen onderneming startte. “Ze hebben echter altijd achter me gestaan en zijn trots op me.” Martine is blij met de financiële discipline die haar ouders haar hebben bijgebracht. “Ik heb van huis uit geleerd dat je geld pas kunt uitgeven als je het verdiend hebt. Ze hebben ook altijd netjes gespaard en brachten mij dat ook bij. Ik beleef er plezier aan om dingen te bereiken door hard te werken of ergens voor te sparen.”

Niet meer risico dan bij je past

Wat is de belangrijkste les die ze in haar werkzame leven geleerd heeft en waar beleggers lering uit kunnen trekken? “Het belangrijkste is dat je nooit meer risico moet nemen dan bij jou past. Goed beleggen betekent ook op tijd afscheid kunnen nemen. Niet iedereen kan dat. Soms wil een klant per se een bepaalde positie aanhouden, waarvan ik dat zelf niet zou doen. Soms moet je mensen tegen zichzelf in bescherming nemen. Het is weleens voor gekomen dat een klant en ik niet verder konden. Maar ik moet mezelf recht kunnen blijven aankijken en ik wil ook over 10 jaar nog over straat kunnen. Ik houd daarom goed de lange termijn voor ogen.”

Lees ook: Nico Bakker: "Beleggers stappen steeds weer in dezelfde valkuilen"

“Neem dus de risico’s die passen bij jouw financiële positie, en het liefst nog iets minder. Bij nieuwe klanten die altijd gespaard hebben, adviseer ik weleens om met minder geld te gaan beleggen dan ze eerst van plan waren. Dan kunnen ze ervaren wat beleggen inhoudt. Er zit namelijk een verschil in welk risico je denkt aan te kunnen, en wat je in de praktijk daadwerkelijk aankunt. Je kunt nog zulke solide bedrijven hebben, als het sentiment tegen zit, dalen de koersen. Soms komt iemand er na een paar weken achter dat het toch niets voor hem is. Daarom probeer ik van tevoren zo goed mogelijk uit te leggen wat de risico’s zijn.”

Tot slot wijst Martine erop dat het verstandig is alleen te beleggen met geld dat je echt over hebt. “En ga nooit over de grenzen van je eigen risicotolerantie. Doe wat bij je past en wat je je kunt permitteren.”

Check ook: Hella Hueck: "Het gaat erom dat je je prettig voelt bij financiële keuzes"