rood blauwe elepsis logo Belegger.nl

3D-printing kansrijk na daling?

3D-printing is momenteel misschien wel één van de meest fascinerende trends in de wereld. Het is namelijk zo veelomvattend. Van medische 3D-printing toepassingen als het printen van levend kraakbeen tot 3D-geprinte bruggen. De vooruitzichten voor 3D-printing zijn ook nog steeds heel goed. Volgens Wohlers Associates, dat trends in de maakindustrie onderzoekt, zal de jaaromzet van 3D-printing producten in 2020 zijn vervijfvoudigd naar 20,2 miljard dollar. Daarmee is het denk ik een van de snelst groeiende mondiale trends.

Maar de koersontwikkeling van beursgenoteerde ondernemingen die actief zijn in deze 'tak van sport' is al een jaar behoorlijk negatief. Neem bijvoorbeeld Stratasys, de Amerikaanse producent van 3D-printers voor onder meer de luchtvaart- en automotive industrie; het aandeel daalde de afgelopen 12 maanden 72%. En het Duitse Voxeljet, producent van 3D printers voor industrieel gebruik, daalde 41%. Een lichtpuntje is het Zweedse Arcam AB, fabrikant van 3D geprinte onderdelen voor onder meer luchtvaartindustrie, met een plusje van 9% over de laatste 12 maanden.

Unieke producteigenschappen

Moeten we deze trend daarom nu afschrijven? Dat denk ik toch niet. Ten eerste liepen veel beursgenoteerde 3D-print bedrijven vanaf 2011 tot begin 2014 vaak enorm in koers op. De dalingen zijn dus ook een reactie op die voorgaande forse stijgingen. Maar daarnaast stoppen de ontwikkelingen bij 3D-printing bepaald niet.

Kenners zeggen zelfs dat 3D-printing een doorbraak is die vergelijkbaar is met de industriële revolutie. Nieuwe producteigenschappen komen immers binnen handbereik, omdat het maken van mallen niet meer nodig is bij 3D-printing. Vliegtuigbouwers bijvoorbeeld maken nu met 3D-printing onderdelen, waardoor het eindproduct lichter en energiezuiniger, steviger en duurzamer wordt.

Medisch 

Vlak ook de medische toepassingen niet uit. In het Amsterdamse VUmc ziekenhuis is dit jaar een machine geïnstalleerd die in staat is levend kraakbeen in een exacte vorm te printen. Daarvoor gebruiken onderzoekers de lichaamseigen cellen van de patiënt. Door het gekweekte kraakbeen te combineren met de geavanceerde print-technologie kan het VUmc perfect op maat gemaakte implantaten maken van levende cellen.

Op niet al te lange termijn wordt het mogelijk weefsels en organen te printen. En er komen daarnaast nog toepassingen van 3D-printing die we ons nu nog niet kunnen voorstellen. Dat is onvermijdelijk bij zo’n vernieuwende techniek, juist omdat de toepassingen zo breed georiënteerd zijn.

Interessant voor beleggers?

De aandelen van ondernemingen die actief zijn in 3D-printing zijn behoorlijk gedaald, maar misschien vormen deze koersniveaus wel een mooi instapmoment(I). De toekomst van 3D-printing is immers zonnig. Daarom sluit ik niet uit dat we over een paar jaar terugkijkend kunnen constateren dat de huidige koersniveaus een mooie koopkans vormden voor beleggers.


(I) Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Robert Schuckink Kool, directeur bij Trend Invest. De heer Schuckink Kool heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de besproken fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.