Het jaar loopt bijna ten einde en dat betekent dat het de tijd is van de kooplijstjes voor het nieuwe jaar. Wat zijn de beste beleggingen voor het komende jaar? Vandaag vragen we dat aan Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer.
"Iedereen zegt dat je in Europa moet zijn volgend jaar, omdat de aandelen hier relatief goedkoop zijn. Maar als iedereen dat zegt, zijn de posities al ingenomen. Wie moet er dan nog kopen?", vertelt Hafkamp.
"Koop daarom selectief aandelen waar je veel van verwacht, ongeacht aan welke beurs ze genoteerd staan. Het is de kunst niet alleen de winnende sectoren te selecteren, maar daarbinnen ook nog eens de winnaars te selecteren en - nog belangrijker - de verliezers te mijden. Als je erin slaagt de terminale gevallen te vermijden, ben je al een heel eind. Verder worden de opkomende markten ten onrechte over één kam geschoren. Let bijvoorbeeld op India, daar valt wel het één en ander te verdienen."
Hafkamp selecteerde de volgende aandelen voor 2016:
Alphabet
"Alphabet wordt wel het General Electric van de nieuwe techgeneratie genoemd. Het bedrijf is niet voor niets geherstructureerd en vertoont - nog steeds - een sterke groei in vrijwel alle markten waarin ze actief is. Wellicht verrast men met een afsplitsing van bijvoorbeeld YouTube. Dat is één van de winnaars op dit moment. Maar ook onder de vlag van moeder Alphabet heeft YouTube de toekomst."
"YouTube zelf zegt dat ze in de doelgroep van 19 tot 49 jaar meer mensen bereikt dan alle kabel TV-stations in de Verenigde Staten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit deel van het bedrijf een steeds groter deel van het totaal beschikbare advertentiebudget naar zich toetrekt."
"In augustus 2004 ging toen nog Google voor 85 dollar per aandeel naar de beurs. Destijds vond het merendeel van de analisten het aandeel veel te duur, nu staan er tegenover nul verkoopadviezen, vier houd- en 46 koopadviezen. Hoe graag je als belegger of consument ook wil, je kunt bijna niet meer om het bedrijf heen."
LafargeHolcim
"Afgelopen jaar zijn het Franse Lafarge en het Zwitsere Holcim gefuseerd. Het is nu de grootste en meest internationale cementproducent ter wereld. De bouwmarkten zijn aan het herstellen, maar dit gaat niet heel snel. Desondanks ziet LafargeHolcim de markten in niet alleen de Verenigde Staten, maar ook in andere ontwikkelde markten herstellen. De belangrijkste markten zijn Frankrijk, Brazilië, India en het Verenigd Koninkrijk. Alle locaties wereldwijd in markten waar men niet tot de top drie behoort, zullen worden verkocht."
"De fabrieken van LafargeHolcim zijn energie-intensief. De lage olieprijs is dus voordelig voor de onderneming. De schuld beslaat ongeveer 50% van het balanstotaal. Dat is gezond voor deze kapitaalintensieve industrie."
"Aangezien er naar verwachting geen acquisities gedaan zullen worden, kan een deel van de opbrengst van de desinvesteringen ter grootte van ongeveer 3,5 miljard Zwitserse frank naar de aandeelhouders vloeien. Het aandeel is ongeveer 15% achtergebleven bij de sector, maar kan aan een inhaalslag beginnen."
Medtronic
"Globale vergrijzing leidt er toe dat er meer medische hulpmiddelen nodig zijn. Om de gezondheidszorg betaalbaar en voor iedereen toegankelijk te houden zullen tevens de kosten aan banden moeten worden gelegd. Door digitalisering wordt zorg op afstand mogelijk."
"In de snelgroeiende sector van de medische technologie is Medtronic wereldwijd de grootste speler. De onderneming voert producten voor meer dan 40 ernstige, chronische aandoeningen en bestrijkt het hele spectrum van de zorg: van preventie tot de periodieke controle na de behandeling. Medtronic werd bekend met de pacemaker, maar levert bijvoorbeeld ook implanteerbare defibrillatoren en de Synchromed medicijnpomp. Met deze laatste wordt het geneesmiddel via het ruggenmerg ingebracht. Met het product CareLink kunnen patiënten uit hun geïmplanteerde apparatuur gegevens downloaden en via beveiligd internet verzenden."
"Medtronic heeft ook onder beleggers een goede reputatie en staat bekend als een dividend aristocrat. De afgelopen 38 jaar is het dividend onafgebroken verhoogd. Over de laatste vijf jaar bedroeg de dividendgroei gemiddeld 10% per jaar."
*Cliënten van Fintessa hebben Alphabet, LafargeHolcim en Medtronic in portefeuille.
Zie ook de kooplijsten van andere beursexperts: