Via crowdfunding kunnen investeerders geld investeren of uitlenen aan ondernemers via een online platform. Naast doneren en sponsoren bedient crowdfunding zich van loan based of equity based financieringsconstructies. In het eerste (meer voorkomende) geval leent de geldgever een som geld uit aan de geldvrager tegen een vooraf vastgestelde rente op deze lening. In het tweede geval verwerft de geldgever een aandeel in de onderneming van de geldvrager in ruil voor dividend en een eventuele waardevermeerdering van zijn aandeel. Overigens blijken ook tussenvormen zeer in zwang, zoals converteerbare leningen of obligaties.
Groeimarkt
Deze manier van kapitaal (funding) ophalen bij het publiek (de crowd), groeit in Nederland gestaag van een opstartmarkt naar een groeimarkt. Over 2014 werd volgens consultancy bureau Douw en Koren circa 63 miljoen euro aan financiering verstrekt. Een groei van ruim 100 % ten opzichte van 2013.
En deze groei is niet zo gek, want banken houden de hand op de knip en crowdfunding is simpelweg hot! Op een eenvoudige manier kan er buiten de greep van het bancaire establishment op innovatieve wijze worden belegd in sympathieke start-ups. Last but not least zijn de rendementen – zeker in de huidige markt - interessant voor beleggers.
Ongereguleerd
Een veelgehoord punt van kritiek is echter dat crowdfunding als nieuw fenomeen nog vrijwel ongereguleerd is. De toezichthouder zou over een ontoereikend instrumentarium beschikken om de geldvragers en de platforms te controleren. De geldgevers zouden daarmee onvoldoende zijn beschermd en zich aldus in het Wilde Westen begeven.
Maar niets is minder waar. Alhoewel de regelgeving nog niet optimaal is toegerust op alle facetten van crowdfunding, zijn de voornaamste activiteiten van de bij crowdfunding betrokken partijen al grondig gereguleerd in de Wet op het financieel toezicht (Wft). Op loan based en equity based crowdfunding zijn maar liefst vier toezichtregimes van toepassing. Zo kan er sprake zijn van het bemiddelen in opvorderbaar geld, het bemiddelen in krediet, het aanbieden van krediet of het uitgeven van effecten. Afhankelijk van de activiteiten die het crowdfundingplatform verricht, is een vergunning als beleggingsonderneming of financiële dienstverlener nodig, of een ontheffing voor het bemiddelen in opvorderbaar geld. Diverse platforms hebben zich dan ook al geregistreerd bij de AFM.
Prima toegerust
Slotsom: met wat aanpassingen her en der, is de regelgeving prima toegerust op crowdfunding. Het lijkt veeleer de vraag of de regelgeving onder omstandigheden niet te zwaar op de crowdfundingsector drukt. Het verwerven van een vergunning van AFM of DNB of het opstellen van een prospectus brengt immers aanzienlijke (doorlopende) kosten met zich mee. Deze kosten drukken het uiteindelijk rendement. Dat realiseert ook de AFM zich. In haar rapport van eind 2014 benadrukt de AFM dat zij crowdfunding als nieuw fenomeen toejuicht, en zeker niet wil over-reguleren. Deze houding siert de toezichthouder en belooft geen onnodig door regelgeving gehinderde ontwikkeling voor de sector.