In mijn vorige column op deze plaats, - 24 maart dit jaar, onder de titel ‘Hoogtevrees, wat doe je er-mee…? - kwamen de opgelopen waarderingen van aandelen ter sprake. En de mogelijkheid dat de AEX-Index misschien wel even een ‘veer zou kunnen laten’. Ik suggereerde verschillende mogelijkheden om met een ‘kale put’ of met een putspread in te spelen op een mogelijke daling.
Ik hoop nu uiteraard dat u dat gedaan heeft. Want de Index is vanaf Koningsdag toch wel zo’n 25 punten gedaald. Met de inzet van putopties had u een deel of de gehele papieren winst binnen uw portefeuille kunnen vastklikken. Eigenlijk hebben beleggers best vaak met het ‘hoogtevrees-dilemma’ te maken. Moet je nu blijven zitten met je beleggingen of verkopen als er een aardige winst is geboekt binnen de portefeuille?
Analisten niet altijd eenduidig
Dat dilemma wordt vaak nog versterkt als je als belegger je oor te luisteren legt bij analisten. De een zal zeggen dat de stijgende koersen nog niet ten einde zijn terwijl de ander flinke dalingen voorspelt. Juist dan kunnen putopties of een optiecombinatie als een putspread een uitkomst zijn. Het kopen van een put of een combinatie kan er in ieder geval voor zorgen dat je papieren rendement niet weglekt.
Slim inzetten
Vaak worden opties vooral gezien als middel om mee te speculeren. Het is absoluut zo dat je met opties flink kunt speculeren en daarmee veel geld kunt verdienen, of verliezen! Over de andere mogelijkheden, zoals risicoreductie en optimalisatie van het rendement, hoor je doorgaans veel minder. Terwijl met het slim gebruiken van opties er toch echt genoeg mogelijkheden liggen voor beleggers om op een effectieve wijze binnen hun Beleggingsportefeuille aan risicobeheer en winstoptimalisatie te doen.
De hele gereedschapskist
Ik vind het doodzonde als beleggers de ‘gereedschapskist’ die hen op de beurzen ten dienste staat niet ten volle benutten. Juist door het gebruik van opties, ik zei het hierboven al, kunnen beleggers hun risico’s verkleinen. Of papieren winsten veilig stellen, zonder dat het opwaarts potentieel verloren gaat. Daarnaast zijn er veilige mogelijkheden om de Cashflow uit de portefeuille op te hogen. Dat zijn toch drie zaken die voor beleggers van groot belang kunnen zijn.
Martijn Meijer is directeur Vermogensbeheer en Advies bij Wijs & Van Oostveen. Naast het geven van leiding aan de afdeling vermogensbeheer, is hij nauw betrokken bij de totstandkoming van het beleggingsbeleid. Hij vertaalt dit beleid door naar de persoonlijke situatie van de cliënten van Wijs & van Oostveen. Voor Wijs & van Oostveen werkte Martijn Meijer een aantal jaar in Nederland en Zwitserland voor een family office, een bedrijf gericht op integrale vermogensbegeleiding voor vermogende families.
* De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De weergegeven in het verleden behaalde rendementen en de weergegeven prognoses en/of verwachtingen vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.
I: Beleggingsaanbeveling: voor meldingen inzake de Wet Marktmisbruik klik hier
Belangrijk om te weten is dat u over het algemeen een hoger risico loopt indien u uw gelden gaat beleggen in obligaties, aandelen, opties of andere financiële instrumenten dan indien u uw gelden op een spaardeposito zet. Daarnaast is bij spaarproducten het depositogarantiestel van toepassing en is bij financiële instrumenten dit stelsel niet van toepassing.