4 redenen om nu in Britse aandelen te stappen

Door Redactie op 8 juni 2016 14:32 | Views: 5.200

4 redenen om nu in Britse aandelen te stappen

Nu het Britse referendum steeds dichterbij komt, neemt de nervositeit over de uitkomst ervan toe. Matthew Lynn van MarketWatch zet vier redenen op een rij waarom het juist vóór het referendum interessant is om in Britse aandelen te stappen.

“We krijgen van iedereen, van minister-president David Cameron tot Mark Carney van de Bank of England, steeds te horen welke ellende ons te wachten staat als het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat en hoe slecht dat is voor de Britse economie. En wie wil er op dat moment Britse aandelen bezitten?”, vraagt Lynn zich af.

Andere kant van het verhaal

“Degenen die ook bereid zijn naar de andere kant van het verhaal te kijken”, beantwoordt hij zichzelf. “Ik denk dat het juist nu interessant is om de Britse markt op te gaan.”

“Ten eerste heeft Cameron alleen maar gehamerd op horrorverhalen als het VK de EU verlaat. In werkelijkheid valt dat wel mee, maar de Brexit-campagne heeft geen echte leider en slaagt er daardoor niet in om mensen te overtuigen dat het wel goed zal komen met de economie.” 

Opluchtingsrally

“Ten tweede, als het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie blijft, zal dit voor een opluchtingsrally zorgen. Angsten zullen verdwijnen en beleggers gaan hun portfolio herbalanceren en hun positie in Britse aandelen weer terugbrengen naar normale niveaus.” 

Maar ook als het VK besluit uit de EU te stappen, zal de storm snel weer gaan liggen, denkt Lynn. “Natuurlijk zal de FTSE een klap krijgen en natuurlijk zal het pond een duik nemen. Maar dit zal snel weer herstellen. Waarom? Omdat de EU helemaal niet zo van levensbelang is voor de Britse economie. Het VK zal zeker wat handel en investeringen verliezen, maar het hoeft geen geld meer naar Brussel te sturen en is af van bemoeizuchtige regels. Per saldo zullen ze ongeveer hetzelfde af zijn.”

EU relatief kleine markt

“Tot slot: als er één sector in de economie is die weinig last zal hebben, zijn het multinationals in de FTSE 100-index. Hierin zitten mijnbouwgiganten, farmaceuten en banken, waarvoor de EU een relatief kleine markt is. En bovendien kunnen zij vaak prima in Parijs of Frankfurt een kantoor hebben als ze toegang willen behouden tot de EU, als ze dat niet al hebben.”

“Zal het voor GlaxoSmithKline of Glencore echt iets uitmaken of het Verenigd Koninkrijk in de EU zit of niet? Ik denk het niet. Beleggers zullen zich snel realiseren dat het een slecht idee was om Britse aandelen te verkopen en zullen ze weer terugkopen.”

Lees ook: Inspelen op Brexit: 2 tips

Meld u aan voor de Belegger.nl dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.